Tazkirah ramadhan #1 Tazkirah ramadhan #1 - The New Minded Tazkirah ramadhan #1 Tazkirah ramadhan #1 Tazkirah ramadhan #1 Langkau ke kandungan utama

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

Tazkirah ramadhan #1


Assalamualaikum and selamat sejahtera kepada semua pembaca and bloggers.. Mulai hari ini sehinnga tamat Ramadhan 2013 ini insyallah saya akan update beberapa tazkirah yang boleh dikongsikan bersama yer..
Mudah2an tiada arus lintang yang mendatang untuk mengekang saya update tazkirah ini yer..

Pembatal Puasa , Sahur dan Perbezaan Pendapat.

Imam Syafi'i berkata :


  1. Saat haramnye makanan untuk org yg berpuasa adalah ketika fajar shadiq menyingsing di ufuk.
  2. Jika seseorang dengan sengaja makan atau minum antara dua waktu (fajar shadiq menyising di ufuk hingga terbenam matahari ) means selepas azan subuh shgg sblm azan maghrib dan dia ingat kalau sedang berpuasa, maka ia harus mengqada puasanya.
  3. Jika seseorang makan atau minum dan dia lupa  kalau sedang berpuasa, maka hendaknya meneruskan puasanya tidak wajib mengqada.
  4. Jika seseorang mengeluarkan air mani kerana mimpi di bulan Ramadhan, maka dia harus mandi dan tidak wajib mengqada puasa. Demikian juga orang yang menyetubuhi isterinya, lalu fajar menyingsing dan dia belum mandi besar (mandi wajib), Maka hendaknya ia mandi dan meneruskan puasanya.
  5. Jika seseorang sengaja muntah dan dia berpuasa, maka ia wajib qada. Namum jika dia muntah tanpa kesengajaan, maka tidak wajib qada puasa.
Itu sahaja pengkongsian daripada saya, kalo ade salah silap boleh perbetulkan.. Ini adalah dari sumber rujukan saya yang sedang saya baca Mukhtasar kitab al umm fi al-fiqh imam al syafi'i, kitab puasa, jilid 1.



If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It..

Ulasan

  1. terima kasih atas perkongsian tazkirah...

    BalasPadam
  2. welcome yer adhie.. nnti jgn lupa singgah lagi bace tazkirah yang akan dtg yer

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. Welcome sekadar berkongsi dibulan mulia ni yer

      Padam
  4. Makseh atas perkongsiannya dik...:)

    BalasPadam
  5. terima kasih atas perkongsian. tak lekang untuk tasneem amek sedikit sebanyak dalam tazkirah itu. ^^

    BalasPadam
  6. sama2.. blh jer kita ubah dlm bulan ramadhan nie yer and tuk seterus2 nya

    BalasPadam
  7. salam kenal ye..alhamdulillah kadang2 mungkin ada yang terlupa maklumlah kita manusia yang lemah.bagus tazkirah macam ni dikongsikan untuk rakan blogger.salam ramadhan ye ^^

    BalasPadam
  8. yup kita kena ingat mengingati yer.. salam ramadhan gak yer

    BalasPadam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner