Oktober 2013 Oktober 2013 - The New Minded Oktober 2013 Oktober 2013 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2013

Giveaway Selamat Tinggal Moratorium by Ct Cheery!

Klik banner untuk join ya.

jom makan sate (satay) berserta resepi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Ha, kepada anda bilakah kali terakhir makan sate?? Mesti dah lama kan tak makan sate.. hehe.. Saya pun dah lama tak makan sate nie..

    Balik semenanjung nanti nak makan sate la.. dah lama sangat2 tak makan, sejak beberapa hari ini asyik terfikir je nak makan sate nie.. hahhaha.. So bila asyik2 terfikir ni kan mula lah tengok3 gambar pastu cari resepi la kan.. hahaha.. So sy nak share la resepi ni dengan anda semua bagaimana nak buat sate...

bahan-bahan ;

400gm daging ayam tanpa tulang-dipotong kecil2
1/2 sudu teh garam
40gm gula
lidi sate (direndam dgn air)
3 sudu besar minyak

Bahan dikisar:-
4 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
2 biji buah keras
1 cm lengkuas
1/2 sudu besar ketumbar-disangrai
1/2 sudu teh jintan manis-disangrai
1/2 sudu teh jintan putih-disangrai
2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat
4 sudu besar santan
1 batang serai * 1 btg serai dititik-buat merenjis sate

cara- cara

Perap ayam dengan bahan kisar selama 3jam ataupun …

Bagaimana Nak Turun Berat Dadan (How to loose my weight)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Jangan terkejut lak saya nak update mengenai bagaimana nak turun berat badan dengan betul dan efektif.. Saya disini bukan nak jual produk or apa sahaja sales yer.. Saya disini hanya nak tolong anda yang sedang cari di google search or di mana2 sahaja searching tentang nak turunkan berat badan anda dan kembalikan shape badan anda.. Artikel kali ini akan panjang kalo anda nak tahu info boleh la baca yer kalo tak nak it's ok.. boleh share kepada member2 anda yang lain yer.. just sent je link post nie dekat dorg suh dorang bace..

     Entri kali ini merupakan hasil pembacaan saya dibeberapa website dan artikel yang ada serta pengalaman yang sikit saya ada ini.. Saya berharap artikel berguna kepada mereka yang mecari post sebegini..
Bagaimana Nak Turun Berat Dadan (How to loose my weight)  mengiikut dalam artikel yang ini  terbahagi kepada tiga bahagian iaitu Pemakanan , Senaman,  dan Faktor - faktor lain... Ini merupakan kongsian sahaja, …

ikan goreng kunyit naik harga

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Hari nie nak kongsi sedikit mengenai harga ikan goreng naik harga..  Nie gambar ikan gorenng tu.. Aku rasa mesti anda pernah makan kan ikan nie..


       Betapa terkejut nya aku masa nak bayar tadi dia cakap harga ikan ni RM3.50.. Pergh... Tak silap aku tiga minggu lepas harga ikan ni baru RM2.00 je seekor.. Macam mana blh naik hampir seganda harga ini?? Ni yang buat aku begitu musykil ni.. Nak kata rasa ikan tu lagi sedap sama jer rasa dengan yang sebelum ini..        Kalau sekarang ni harga ikan goreng seekor pun dah RM3.50 dekat tempat aku ni agak2 berapa lah harga ikan jenis yang sama lagi 5tahun???? Cuba la anda semua bayangkan... Apakah tahap ekonomi anda sekarang ini??? So aku sarankan kepada anda semua mula lah sikap menabung yer.. Beli la benda yang ada nilai yang tinggi pada masa akan datang.. Bagaimanakah kehidupan anak-anak anda or cucu cicit anda.. Anda perlulah membantu mereka dengan mengorbankan sedikit wang anda untuk men…

Umur dah Meningkat

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua.. Adakah anda sihat hari ini?? Diharapkan anda berada dalam keadaan yang sihat.. Aminn.. Untuk tajuk hari ini mengenai "Umur dah Meningkat".. Cuba fikir berapakah umur anda sekarang ini?? Mesti terkejut kan tak sangka umur aku dah begitu banyak sebegini. Alhamdulillah kita sepatutnya bersyukur kerana diberi kan nikmat untuk terus hidup dimuka bumi ini..

           Agak pelikkan tiba-tiba je citer sal umur ni.. haha.. Cerita nya bergini.. Semalam selepas bangun tidur dari waktu petang je solat asar lepas tu duduk sambil tunggu nak maghrib.. Tiba-tiba terfikir berapakah umur aq tahun ni kan.. Alangkah terkejutnya bila taw dah nak masuk 20 tahun dah aq nie.. Aku pun termenung sejenak memikirkan apa yang telah aku wat selama hampir 20 tahun ini selain daripada pergi belajar..

         Bermacam-macam persoalan bermain di fikiran masa itu, antaranya sudah cukup ke amalan aku untuk dibawa ke akhirat nanti, apa akan …

Today Is A Good Day

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Ha, mesti terfikir2 kan apa tu "Today Is A Good Day" ?? Cer teka2 cepat.. haha.. Saya rasa happy sangat hari ini..

           Ha, mesti tak sabar kan nak taw apa dia.. Actually saya dah lama tak balik semenanjung nie asyik2 dekat borneo je kan.. Dah sebulan disana.. So, sempena nak raya ni saya balik la Semenanjung dah nak hampir seminggu la kira disini.. Rasa kejap je dah nak seminggu.. ermm.. dah kena balik borneo balik.. tapi it's ok atleast i got a good day today.. hehe..

           Hari ini pagi2 lagi dah kua rumah dalam kul 930am gitu.. Terus g breakfast di kedai mamak makan before tengok wayang.. Kepada anda yang belum tengok cerita kartun baru "Cloudy With A Chance Of Meatballs 2 " boleh la pergi tengok best sangat.. haha.. Promote jap.. kalau nak taw trailer dia apa gi search dekat youtube yer.. haha.. Selepas tengok wayang pegi makan la kan ofcourse perut lapar kan sebab dah tengahari.. So pegi la makan p…

Ketika di Pameran Komputer

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua.. Apa khabar anda ketika ini? Sihat ker? Diharapkan anda berada dalam keadaan yang sihat dan sejahtera..

Hari ini tertiba terbuka hati nak update satu cerita yang direka khas oleh saya ini.. Kalau tak berapa nak best tu sorry la yer.. hehehe.. Masih dalam peringkat belajar lagi..

Hari ini tajuk yang akan saya berceritakan adalah "Ketika di Pameran Komputer " .. Nak taw cerita ni lebih lanjut mengenai apa ?? Jangan Tunggu lagi jom baca..

     Kisah ini bermula disebuah kawasan perkampungan yang tidak pernah lagi sejarah kampung tersebut diadakan pameran Komputer. Bila para penduduk yang tahu mengenai pameran akan diadakan disitu mereka berasa seronok kerana kemungkinan besar kampung mereka akan dimasukkan didalam muka hadapan akhbar.. haha.. Kerana telah memecahkan rekod kampung tersebut.. Kira book of record la macam tu.. haha.. Para pengajur giat mempromosikan mengenai pameran itu dikampung tersebut.. Di gantungkan kain…

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner