jom makan sate (satay) berserta resepi jom makan sate (satay) berserta resepi - The New Minded jom makan sate (satay) berserta resepi jom makan sate (satay) berserta resepi jom makan sate (satay) berserta resepi Langkau ke kandungan utama

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

jom makan sate (satay) berserta resepi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Ha, kepada anda bilakah kali terakhir makan sate?? Mesti dah lama kan tak makan sate.. hehe.. Saya pun dah lama tak makan sate nie..

    Balik semenanjung nanti nak makan sate la.. dah lama sangat2 tak makan, sejak beberapa hari ini asyik terfikir je nak makan sate nie.. hahhaha.. So bila asyik2 terfikir ni kan mula lah tengok3 gambar pastu cari resepi la kan.. hahaha.. So sy nak share la resepi ni dengan anda semua bagaimana nak buat sate...

bahan-bahan ;

400gm daging ayam tanpa tulang-dipotong kecil2
1/2 sudu teh garam
40gm gula
lidi sate (direndam dgn air)
3 sudu besar minyak

Bahan dikisar:-
4 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
2 biji buah keras
1 cm lengkuas
1/2 sudu besar ketumbar-disangrai
1/2 sudu teh jintan manis-disangrai
1/2 sudu teh jintan putih-disangrai
2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat
4 sudu besar santan
1 batang serai * 1 btg serai dititik-buat merenjis sate

cara- cara

Perap ayam dengan bahan kisar selama 3jam ataupun semalaman..

cucuk ayam yg telah diperap pada lidi sate...

pastu bakar n makan... hehe

tapi kalo aq kan gune rempah nak wat bbq ayam je.. pun sedap gak.. hahaha.. selamat mencuba yer..

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It..

Ulasan

  1. perapan ayam yg penting, kalau bahan perap ok, sedap la sate tu..

    BalasPadam
  2. Wahhh rajinnyaa. Nad bab satay ni beli jela cerita dia

    BalasPadam
  3. sama jer beli gak.. tp kalo wat bbq wat sendiri la.. haha

    BalasPadam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner