kehidupan masa kini kehidupan masa kini - The New Minded kehidupan masa kini kehidupan masa kini kehidupan masa kini Langkau ke kandungan utama

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

kehidupan masa kini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Apa khabar kalian? Diharap anda semua dalam keadaan sihat2 sahaja...

Mengenai tajuk iaitu "kehidupan masa kini" ingin saya kupaskan mengenai kehidupan pelajar pada masa kini...

Pernahkah anda terfikir berapakah sehari anak2 anda berbelanja sehari ketika di universiti atau pusat pengajian tinggi?

Adakah anda tahu sehari anak anda boleh belanja mencecah minimum RM20 hanya untuk makan mereka sahaja..
Jom lihat saya kupas kenapa RM20 sehari...

Sebagai contoh perbelanjaan asas :
Sarapan Pagi :
Nasi Goreng + telur mata kerbau = RM2.50
Air minuman = RM1.50

Lunch :
Nasi + Ayam + Sayur = RM6
Air = RM1.50

Malam
Nasi Panas = RM6
Air = RM1.50

Makanan ringan
Minuman petang = RM5
Jajan = RM3
Total = RM27 per day...

Ini tidak termasuk :
- sewa rumah
- tambang
- duit minyak
- topup
- beli brg lain
- rokok bg mereka yg hisap rokok
- keluar bersama rakan2
dan lain2..

Katakan lah RM27.00 X 30 = RM810 sebulan hanya untuk makan sahaja...

siapa kata jadi pelajar hidup mewah?? Haha.. Macam org bekerja sudah kos sara hidup mereka..


Pernahkah anda terfikir mcm mana mereka survive untuk hidup?
Kalo anda ada pengalaman boleh share bersama kami agar bermanfaat kpd org lain :)

Memandangkan kos sara hidup kini makin tinggi mari la sama2 kita berjimat cermat...
 

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It..

Ulasan

  1. betul tu.. kos sara hidup semakin meningkat.. makanan adalah keperluan, nak tak nak tetap kena beli juga walau harganya mahal.. kalau nak berjimat juga kena ikat perut la hari-hari.. hari isnin dan khamis cuba puasa sunat..

    BalasPadam
  2. yup btl tu kak..
    antara cara nak jimat kos..
    makan oat..
    hehe
    makan nasi sehari sekali.
    dgn mcm tu leh kurang RM10 setiap hari..
    So dalam sehari around RM10-15 jer tuk mkn dan lain2

    BalasPadam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner