2015 2015 - The New Minded 2015 2015 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2015

Giveaway Selamat Tinggal Moratorium by Ct Cheery!

Klik banner untuk join ya.

Free 1GB - UMI Umobile Promotion December 2015

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Kepada pengguna telco umobile kini ada berita gembira buat anda..

Sempena akhir tahun 2015, umobile ada memberi 1GB free qouta internet kepada pengguna UMI Plans dan juga Kepada postpaid.

Jadi kepada yang masih tidak tahu mengenai ini lagi sempat lagi untuk anda renew plan Unlimited Mobile Internet (UMI) sebelum 31 December 2015 untuk menikmati 1Gb qouta internet untuk 30hari.



Apa yang paling seronok adalah FREE video streaming di youtube mulai jam 2.00 am..

Jadi jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan qouta internet secara percuma dari umobile ini..


Pencarian Blog Terkemas 2015!

Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.
Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.

Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!

Apabila Kecewa Terjadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apabila kecewa terjadi habis kesemua blog - blog dan buku - buku yang dulu rajin aku baca dan update tinggal begitu aje...

Hampir 9 bulan masih terpahat lagi sakit tu di hati ni.. and then semalam member bawa teman hantar parent dia di airport lepas tu dia ajak pergi jalan - jalan..

Masa pergi jalan banyak la juga tempat kami pergi pertama mall Oceanus, mall ni masih baru ada la sempat aku sambar satu jacket disini.. memang smart.. lepas tu dekat situ dia punya pemandangan pantai pergh memang awesome, cantikk sangat.. Tak sempat nak amik gambar because bateri abis lak masa tu.. Sambil makan kek secret recipe sambil release stress and tengok kapal - kapal ada dekat situ. nice la juga pemandangan di situ..

Next kami pergi mall baru juga dikenali sebagai Imago, okay dekat sini memang besar banyak butik-butik je dekat sini.. Yang best butik louis banyak pilihan jaket jeans dia ada.. maybe sbb baru buka lagi kan stok un banyak.. Jadi jalan - jalan ma…

Plan Trip Ke Singapura

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Apa Plan Trip ke Singapura ?.. Tiba-tiba rasa macam nak pergi ke singapore pula.. haha.. 
Cuti semester ni kan lama hampir sebulan juga balik di rumah, tiada buat apa-apa pun dirumah baik pergi jalan kan.. Jadi rasa macam nak lawat Singapore beberapa hari and then balik semula ke Malaysia la kan.. 
So, planning mahu pergi beberapa tempat dahulu untuk kali ini. Kalau ikutkan senarai yang dibuat maybe 5 kawasan akan dilawat. Boleh lihat gambar diatas dalam bulatan merah tu.. kalau sempat mahu juga pergi ke bulatan kuning tu.
Tempat yang di dalam bulatan merah tu nama dia : Q = National Museum of SingaporeR = Merlion ParkU = Fountain of WealthW = Singapore Flyer Tempat yang di dalam bulatan kuning tu : A = Labrador Nature ReserveD = Singapore Cable CarF  = Sentosa Jadi jika ikut pengiraan saya la kan 5 tempat didalam bulatan merah tu boleh di lawat sebab masing - masing dekat antara satu sama lain boleh dikatakan walking distance la kalau tak pun bol…

Kehabisan Idea Menulis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Lama betul tidak update blog ini.. Ada beberapa post yang berada di dalam draft tapi tidak dipublishkan..

Entahlah maybe artikle itu tidak sesuai utk dipublish kan..

Actually telah kehabisan idea sy untuk menulis blog ini.. Idea nak digenerate un tiada dah. Adakah dah tiba masa untuk berhenti dalam dunia blog ini.. hurm.. Mood un tidak dalam condition yang baik sejak beberapa bulan ni.

Maybe akan berehat untuk seketika waktu ya.. Jumpa lagi..

Kepada yang ada idea utk menulis
or ada benda nak di review tinggal la diruang komen ya..

Cara Mengawal Cash Flow Pelajar Universiti

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit perkongsian mengenai cara mengawal cash flow pelajar universiti.
Sebelum saya memulakan perkongsian ini, ingin saya bertanyakan terlebih dahulu kepada anda, adakah RM10 cukup untuk digunakan bagi membeli makanan pada satu hari ? ? ?
Jika anda menjawab tidak.. Mungkin anda perlu membaca perkongsian ini..
Berikut saya akan rungkaikan bagaimana anda boleh spent sebanyak RM310 untuk 31 hari bermakna RM10 sehari.
Bil. Perkara Nilai (RM) 1. Nasi 1.50 2. Ayam 2.00 3. Sayur 1.00 Jumlah 4.50
Jadi anda telah lihat jadual diatas bagaimana saya susunkan harga makanan untuk sekali makan. 
Jadi jika anda makan satu hari dua kali yakni makan tengahari dan malam jumlah anda belanja untuk makanan seharian anda adalah sebanyak RM9.00. Jadi bila ada baki RM1.00 itu anda boleh memasukkan didalam tabung dan bila cukup sebulan boleh masuk didalam akaun tabungan anda. 
Jadi jika anda mengamalkan situasi seperti ini dalam masa 4 tahun tempoh peng…

Do Not You Know (Hindi Mo Ba Alam)

Do you not know that I hurt
Every time you leave and not goodbye
I want you to know that I was tatampo
When I forget the upward

(same chords on 1st stanza )
Do you not know that I hurt
When you see someone you're chatting
I want you to know that I'll be here
Can I even inter curious

Chorus
But the arrival of the night here in the ' next king
Love you not I repent
And when you awake in the morning meek
The visible face
That to me is completely up to paligaya .

(same chords on 1st stanza )
Do you not know that I hurt
Whenever you 're sadder and eyes are crying
I wanted to let you know that would wipe
The sincerity of my love for you .


Original Versi
Hindi mo ba alam na ako'y nasasaktan Sa tuwing ikaw ay aalis at hindi nag paalam Nais kong malaman mo na ako'y nag tatampo Pag nalimutan mo ang pasalubong ko
(same chords on 1st stanza) Hindi mo ba alam na ako'y nasasaktan Pag nakikita kitang may ibang ka kwentuhan Nais kong malaman mo na ako'y nandirito Pwede ba ako kahit maki usyoso
Chor…

Coffee Boleh Mengurangkan Parkinson Disease ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan kopi kepada diri kita. Maklumlah kopi merupakan salah satu minuman mesti ada didalam menu harian kita. 
Coffee boleh mengurangkan risiko parkinson disease? Menurut david grotto didalam buku beliau 101 foods that could save your life, "In a study of over one million people, caffeine consumption was associated with reduced risk of Parkinson Disease in men but not in women.. Ooo jadi caffeine yang ada didalam kopi ni la rupanya dapat membantu mengurangkan risiko parkinson ini.. 
Didalam purata satu cawan kopi biasa mempunyai kafain sebanyak 60 dan 130mg. Seperti kita sedia maklum kafain ni sebenarnya bagus untuk membantu dari segi alertness kita tetapi jika terlalu banyak kita ambil boleh menyebabkan jitteriness dan irritability.
Selain itu, kopi juga dapat mengawal dari memory loss. Di dalam buku beliau juga mengatakan kajian dilakukan terhadap seorang lelaki tua dengan meminum sebanyak…

Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit ilmu mengenai barli boleh mengurangkan risiko heart disease.
Barli merupakan keluarga rumput yang di panggil Poaceae. 
Kenapa anda perlu mengambil barli sebagai makanan tambahan anda?
Barli memperolehi kebaikkan di dalam insoluble dan soluble fiber. Di dalam barli mempunyai kandungan beta-glucans yang tinggi berbanding other grain. Barli turut diperkayakan dengan iron, vitamin B, zinc, phosphorus dan copper. 
Selain itu, chromium yang terdapat didalam barli sangat penting didalam mengekalkan proper blood glucose level.  
According to David Grotto in he book 101 foods that could save your life, beta glucon fraction in barley, which is also found in oats and mushrooms, is associated with reducing the risk of heart disease.
People with celiac disease should not take it in place of wheat because barli is not gluten free.. 
Jadi sekarang anda tahu barli dapat membantu mengurangkan risiko heart disease mungkin lep…

Akhirnya Berwajah Baru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Akhirnya berwajah baru juga sliding beg aku ni ye.. Yang lama punya yang berwarna kuning itu brand le coq sportif. Lebih kurang hampir 2 tahun kalau tak silap dia berkhidmat dengan aku akhirnya berganti dah dengan beg yang baru. 
Tapi sayangnya aku dengan beg itu hanya hati ni je tahu bertapa sayang dengan beg itu, kemana saje aku pergi sentiasa dia ada disisi, cukuplah dia dah berkhidmat hampir 2 tahun dengan aku masa untuk dia berehat pula.. Hujan panas jerebu telah di redahi olehnya.. Waa ayat sastera gitu.. hihi..
Actually lama sudah mencari beg ganti ni, aku sebenarnya tak suka jenis yang tinggi tu standard orang pakai tu, sebab susah aku nak berjalan asyik bergeser je dengan perut ni ha. hahaha.. Jadi itu merata aku cari yang ngam2 sama saiz macam yang kuning itu.. Punya la susah ooo mahu cari.. seriuss.. 
Aku mencari juga brand le coq sportif ni di klcc, pergi cari tutup dah dia.. hmmm.. jadi aku pun tak taw la mana lagi mahu cari le coq…

Review Prolin All Over Clear Lotion Work As Insect Repellent

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Hari ini saya akan menceritakan kelebihan produk Prolin All Over Clear Lotion yang telah saya gunakan ketika berada di dalam hutan.
Seperti anda sedia maklum di dalam hutan memang banyak nyamuk. Sewaktu saya didalam hutan tempoh hari selama 14 hari, naymuk dan agas memang agak banyak di kawasan kem saya itu. Jadi sebelum saya memasuki hutan saya telah membeli produk Prolin All Over Clear Lotion ini. Produk ni sebenarnya dah lama saya gunakan sejak waktu tinggal diasrama masa sekolah menengah lagi. 
Jadi selama 14 hari di dalam hutan saya memakai lotion ini.. 
Apa yang menariknya adalah cecair ini bau dia wangi amat menyegarkan hidung anda bila anda sapu di lengan. Wangi baunya.. Boleh dikatakan ia jadi macam minyak wangi untuk saya la didalam hutan pada masa itu. 
Selain itu, ia juga mengandungi bahan pelembap yang membantu kulit anda tidak kering jadi tidak perlu anda memakai lotion kan. 
Ia juga terbukti sebagai insect repellent ketika saya be…

Review Tactical Boot Di Hutan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Seperti yang saya janjikan saya akan membuat Reivew Tactical Boot Di Hutan. Gambar diatas merupakan gambar boot saya. Berkilat lagi kan nampak cantik kan.. Memangla kasut baru lagi tu..
Tactical boot ini telah saya gunapakai ketika berada di dalam hutan selama 14 hari. Penggunaannya lebih 12jam satu hari kasut berada dikaki, malam masa nak tidur baru buka. 
Dari segi pengujian tahap pencapaiannya ketika harungi rintangan didalam hutan kira not bad la.  Redah selut tiada hal, naik bukit turun tempat curam pun tiada masalah masih mempunyai cengkaman yang bagus. Quick dry ataupun cepat kering, sebenarnya ia agak lambat maklumla didalam hutan kan lembap tapi ia lembap diluar didalam kering itu yang syiok. 
Lagi satu pelapik boot itu kalau boleh anda bawa lebih, jika sedia ada basah boleh jemur dan guna lagi satu, main kompenan adalah pelapik kasut tu.. Sebab ia yang memberi keselesaan pada kaki anda supaya tidak rasa basah or lembap jadi dapat menge…

Sajak Terhiris Di Bumi Merdeka

Akhirnya semua terasa tersiksa
akar kuat yang dulu mengikat
kini telah menjadi longgar
oleh rasa takut seakan menyangkut


Matahari tak lagi silau dari teriknya
bulan tak mampu memantulkan pendar
menjadi cinta.
semuanya pudar kerana khabar telah meliar
tirani mencuri ketika rakyat terlelap


Maka marhain berdiri di tengah dingin
bersama orang-orang tertindas
menunggu sebuah kepercayaan
lahir dari kemerdekaan.


Nukilan,
KAMEELIA KAMEEL
Kuala Lumpur

Berakhirnya Kem Hutan 14 hari di hutan Sugud, Sabah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Alhamdulillah akhirnya selesai dah kem hutan selama 14 hari di hutan sugud, sabah.  Banyak pengalaman dan kenangan pahit dan manis ketika berada disana sepanjang 14 hari.
Untuk beberapa post akan mendatang saya akan membuat beberapa review produk yang saya gunakan ketika didalam hutan dan beberapa barang yang perlu anda bawa jika masuk hutan. Jadi keep update yer.
Post ini saya ingin berkongsikan pengalaman saya ketika berada disana.. 
Kami perlu berjalan selama 30-40minit menuruni bukit untuk sampai ke base kem. Agak tinggi ooo bukit itu. Dengan mengangkut berat begpack saya 15kg dan handcarry lebih kurang 8kg boleh tahan juga penatnya itu. hahaha.. Serius masa berjalan itu dah terfikir macam mahu balik dah.. hahaha..
Pada hari pertama kami masuk kami perlu mensetupkan tempat pelbagai tempat telah kami bina seperti tapak khemah untuk wanita, tandas, dapur, dewan kuliah dan ruang mandi wanita dan ruang solat. Dalam masa dua hari diberikan kepada k…

Peluang untuk rakan blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Saya ingin membuka peluang kepada rakan blogger yang berminat untuk berniaga ataupun untuk kegunaan sendiri.. Insyallah sebelum 31/8 ni saya akan open untuk pendaftaran.. Lepas saya keluar dari kem hutan.. Maybe ejen dropship diperlukan nanti. Apa yang anda akan dapat.. Keuntungan 1 barang RM10Keuntungan 5 barang RM50Keuntungan 5 barang darab 30 hari?Rm50 x 30 = RM1500.. Hanya pegang handphone, tengok anak, tengok tv, tengok anak dirumah anda dapat side income rm1500. Tak perlu rajin hanya 5 barang sehari.. Rugi anda lepaskan peluang ini.. Hint produk untuk wanita dan musim perayaan.. Produk meluas.Berminat tinggal komen diruang komen "sy berminat" nanti sy akan inform bila dah ready.. Syarat?1- ada whatsapp
2- ada handphone

Barang Keperluan Masuk Hutan Selama 12 Hari

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Hari ini saya nak berkongsi sedikit mengenai beberapa barang keperluan yang saya prepare untuk masuk hutan 12 hari.
Agak lama juga camping kali ini saya akan berada di dalam hutan... Ini merupakan pengalaman pertama saya camping hampir 2 minggu di dalam hutan.. hahaha.. Paling lama pun 5 hari itu pun dah rasa macam orang baru lahir bila keluar hutan.. hmmm.. Agak mencabar juga kem kali ini.. 
Beg pakaian amat penting ketika proses pencarian dilakukan sebelum anda beli. Macam saya memilih beg berukuran 60cm tinggi ( ~60L ) , 10L beg kalis air ( dry bag ) dan sleeping bag. 
Mengapa saya pilih beg diatas.. Tujuan dry bag adalah bagi mengelakkan barang-barang seperti kertas, ubat, alat gadjet dan lain-lain yang diperlukan ketika ekspedisi dari basah terkena hujan ataupun redah sungai. Jadi dry bag ini agak penting juga la kan.. 
Sleeping beg saya pilih jenis yang nipis sebab ringan. Kalau suka yang tebal pun takde masalah.




Lampu suluh juga amat pent…

Lunch hari ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera...Hari ini berjalan - jalan dengan mak sampai ke bangsar.. Haha jauh juga berjalan ari ni yer..Pergi ke midvalley ingat nak cari barang nak masuk hutan nanti.
Cari2 tak de berkenan dekat hati..Lepas tu turun ke nu sentral dkt kl sentral..
Pergi la masuk ke kedai reebok.. Dah beberapa kali aku masuk kedai tu usha baju dekat situ.. Ternyata masih murah ada sale up to 50% ooo.. Jadi baju yang berkenan ari tu tengok ada lagi. 
Apa lagi sambar la baju tu kan dgn beberapa brg lain..Susah juga nak cari baju kain utk running lengan panjang ni.. Merata cari masuk sana sini takde. Hmmm.. Jadi lepas tu dah waktu utk lunch mencari kedai makan utk makan.. Tiba-tiba mak ajak masuk ke chicken rice shop.. Pup.. Dah bape kurun tah aq tak masuk chicken rice shop.. Dengan secara tiba-tiba ada dtg memori.. Aisemen..
Jadi aq pun mkn la sampai abis, biarkan memori tu duk diam2 aq nak makn dulu.. 6day left before masuk hutan selama 12hari...

Dah tua dah rupanya diri ni

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Topik hari ini nak cerita dah tua rupanya diri ini.. Cerita ini bermula pada hari ahad ari tu kena pening kepala sangat. Lepas itu minta tolong mak picitkan kepala. Tiba- tiba time mak belek-belek rambut ha amik ada uban satu.. 
Panjang juga rupanya uban aku ni.. Berkilat lagi warna putih tu.. Lepas itu mak aku pun cakap la dah tua dah rupanya kau ini.. hahaha.. Buat pertama kali rasa kena cabut uban rasa lega kepala lepas kena cabut uban itu. Rasa la hilang sikit pening kepala itu. Ada kaitan ke? 
Tiba-tiba aku teringat ini salah satu tanda umur dah pendek.. 
Dah lama tak guna camera lumia 920 ini.. sesekali guna cantik juga gambarnya.. guna closeup pencahayaan dibilik malap2 gitu.. masih berbisa rupanya lumia 920 ini.. 


Acer Aspire P3 Windows 8 update 8.1 error

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 
Perkara ini mungkin akan terjadi kepada para pengguna windows 8.0 yang update ke windows 8.1.
Macam saya berlaku dekat Acer Aspire P3 Windows 8 update 8.1 error.
Alkisah terjadi apabila saya ingin switch on tab itu ia auto update. Suka2 hati je nak auto update kan..  Semasa tengah update tu tiba-tiba jadi black screen.  Jadi apa yang terjadi adalah switch off.  Bila dah switch off dan switch on balik hanya keluar logo acer and then restart semula.. 
Jadi saya dah agak memang ada berlaku error ketika proses update itu terjadi. Jadi mula la proses pencarian kemungkinan error itu berlaku di google. Rupa2nya memang banyak orang duk discuss mengenai error ketika update 8.0 ke 8.1. hmmmm..
Bukan kita suka-suka nak update ke 8.1 kan.. dah tahu driver tu tak support tak yah la pegi update ke 8.1.. haish.. Lepas itu try la kan nak masuk bios untuk tab ni memang tak dapat la citernya. Sebab keyboard guna bluetooth and kekurangan alat la pulakkan.. 
Jadi ap…

Surau Di Suria KLCC

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Kepada mereka yang tertanya-tanya ada ke surau di Suria KLCC ?
Jawapanya ADA.
Ruang Solatnya agak besar dan selesa.
Mari kita lihat bagaimana cara nak pergi ke surau di KLCC ini.
Ada perlu turun sampai ke Level C (LG) dari escalator belah kiri anda Nampak kedai jam swatch > cold storage anda ikut je laluan itu straight sampai anda Nampak seperti di gambar 1 ini ada maybank and kedai camera.
 Anda terus je nanti Nampak ada signboard surau. Anda akan Nampak pos Malaysia itu dah kira betul la destinasi yang anda ingin tuju itu. Anda terus je nanti belok kiri ye ada Nampak signboard ke surau sebelum ke pintu keluar tu.
Sebelum anda masuk ke ruang solat ada bahagian ruang menunggu. Agak besar dan selesa siap ada kipas lagi.
Di surau KLCC ini juga turut menyediakan ruang menyusun kasut. Ha yang ini ok Nampak kemas je kasut disusun di rak takdelah nanti kena sepak kan letak dekat bawah.

Ruang mengambil wudhuk juga bersih dan terjaga. Banyak jug…

Belajar Bukan Semata - Mata Untuk Dapat Pekerjaan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Lama tidak update blog ini agak sibuk menyiapkan tempahan kuih raya. Bila saya tengok ramai yang post mengenai pelajar graduan seperti kais pagi makan pagi kais petang makan petang.
Fuh ayatnya, jadi ini yang membuat saya terpanggil untuk menulis blog dan memberi sedikit pandangan saya. Kalau tak suka sila tekan X ok.
Ni saya nak habaq mai, menuntut ilmu itu mendapat pahala, menuntut ilmu tidak menjanjikan anda mendapat kerja selepas Berjaya graduate.
Betul saya cakap. Cuba anda fikir ada ke anda sign agreement yang mengatakan lepas kau belajar 4 tahun akan terus dapat kerja dengan sekian gaji. Tak ada kan. So, jangan nak mengungkit ler... *terover lak.. haha..
Cuba kepada para graduan sekalian atau mereka yang masih tengah belajar perbetulkan niat dalam diri masing2, SAYA BELAJAR KERANA INGIN MENUNTUT ILMU DAN MENDAPAT KEREDHAAN OLEH ALLAH DAN MENDAPAT PAHALA.

Kepada para ibu dan ayah sekalian sila la perbetulkan niat anak-anak anda supaya mere…

Biskut Semperit Tradisional - RM20

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini saya akan menceritakan mengenai kuih semperit. Tempahan Biskut Raya 2017 kini dibuka.
Resepi biskut semperit merupakan resepi turun temurun dari mak saya sehinggalah kepada saya. Saya sendiri telah ceburi belajar membuat ini sejak umur saya 9 tahun lagi. Sehinggalah pada umur saya 16 tahun mak saya menyuruh saya membuat sendiri. 
Jadi sejak dari itu lah saya membuat sendiri biskut semperit ini. Jika kira pengalaman teknik pembuatan semua hampir 12 tahun telah saya ketahui dan belajar. Jika anda ingin tahu pengalaman saya membuat kuih ini secara sendirian hampir 5 tahun telah saya ceburi. 
Jadi ini merupakan kali ketiga saya menjual secara online dan promote di blog ini. Jika anda merupakan salah seorang yang mencari kepuasan dan kenikmatan biskut semperit yang rasa tradisional boleh la cuba biskut semperit yang saya lakukan ini.
Kebanyakkan feedback dari mereka yang telah membeli biskut semperit ini mengatakan :-  "... sudah lama saya…

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner