Jun 2015 Jun 2015 - The New Minded Jun 2015 Jun 2015 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2015

Giveaway Selamat Tinggal Moratorium by Ct Cheery!

Klik banner untuk join ya.

Bosan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Tajuk hari ini adalah Bosan.
Memandangkan dah masuk 5 hari aku balik rumah ini jadi aku sudah rasa kebosanan.. haha.. Nak keluar tiada member lak nak ajak. Jadi duduk rumah je la.. 
Apa aktiviti orang tengah bosan ini ? Cuba anda kongsikan dekat komen boleh la aku dapat idea nak buat apa.
Tapi aktiviti aku bila bosan buat masa ini adalah :- 

Ingin Melakukan Bisnes Jual Kuih Raya Tahun 2015?



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Anda ingin melakukan bisnes jual kuih raya pada tahun 2015?
Jadi tahun ini saya ingin membuka peluang untuk anda memulakan bisnes jual kuih raya semperit.
Saya mempunyai dua jenis kuih raya iaitu :- Biskut Semperit Biskut Coklat Cip Ini merupakan Homemade Cookies, dari segi rasa memang puas hati. Jika anda ingin merasakan dahulu produk saya ini pun boleh. Saya boleh berikan sample kepada anda untuk anda rasa.
Jika pengalaman saya membuat kuih semperit ini sudah 12 tahun belajar menuntut ilmu dengan Mak saya, 5 tahun saya mengusahakan sendiri.
Jadi apa syaratnya adalah ;-
Tinggal di Area Selangor & Kuala Lumpur. Delivery oleh saya sendiri hanya kawasan Ampang & Kuala Lumpur. Minimum 5 balang untuk setiap kali membuat tempahan.  Deposit RM50 untuk 5 balang. Pengguna Whatsapp / Telegram. Ini bagi memudahkan urusan jualan. Ikut harga jualan saya tetapkan. Jadi hanya empat syarat yang saya letak buat masa ini untuk melayakkan anda m…

Panduan Lengkap Cara Setting Domain Dot My di Blogspot Mudah Mynic

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Mesti anda tengah mencari bagaimana cara nak setting @ setup domain dot my di BlogSpot.  Disini saya akan mengajar anda cara mudah bagaimana nak guna domain dot .my .com.my or apa sahaja domain yang dikendalikan oleh mynic secara mudah integrate denga BlogSpot. Saya telah sediakan screenshot bagaimana saya lakukan di blog ini menggunakan domain www.ahmadhasif.my yang sebelum ini dikenali sebagai www.blogahbar.tk . Saya yakin mesti anda agak sukar untuk mencari panduan untuk setting domain .mynic di BlogSpot kan. Mesti kecewa cari-cari tidak jumpa. Jadi hari ini anda boleh ikuti step by step yang akan saya tunjuk. Langkah 1 :-

Pendakian Gunung Kinabalu pada tahun 2011 #throwback

Assalamualaikum ini post kedua mengenai travel saya.. Seronok juga mengimbau gambar2 lama ni yer..
Ini merupakan pada tahun 2011 zaman remaja2 gitu.. haha..

Ekspedisi kami pada waktu itu sampai di Layang - Layang sahaja iaitu di bahagian tengah la juga di gunung kinabalu itu..

Okay mari lihat gambar-gambar yang masih ada ini..


Ini jalan pintu masuk dan keluar untuk mendaki gunung kinabalu ini.. Dekat situ juga ada tempat orang selalu amik gambar sebelum pintu masuk itu ada mcam anjung tu Free je amik gambar backgroundkan gunung nampak la juga.. 

Cara Simpan Duit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Tajuk pada hari ini adalah Cara Simpan Duit.
Jadi hari ini saya akan mengajar anda bagaimana cara untuk menabung dengan cara yang berkesan..
Anda merupakan seorang yang sukar untuk membuat simpanan??Anda merupakan seorang pelajar mahupun seorang yang berkerjaya??
Teknik ini sesuai untuk dua golongan diatas tadi..
Mari saya ajar anda bagaimana hendak menabung..


Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015

Salam...

Jemput semua join Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015.

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015
Caranya mudah sahaja :

1. Masukkan BuatWanita.Blogspot.Com dalam bloglist korang. 2. Buat satu entri bertajuk Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Julai - Disember 2015 3. Copy code Disini, klik New Post dan paste dalam ruangan HTML.
Semua yang join akan masuk bloglist secara bergilir-gilir dari julai hingga disember 2015. Klik Sini untuk Senarai Peserta dan Bloglist sepanjang bulan julai hingga disember 2015. Segmen tamat bila senarai bloglist julai hingga disember tahun ni penuh.
Jom semua kita join dan support segmen ni beramai-ramai. Thanks :)
Terima kasih sebab invite saya untuk join segmen ni yer.. kepada rakan-rakan lain. Jom sama2 kita join segmen yang dibuat oleh Puteri wanita nie.. 

Teknik SEO Promoting

Teknik SEO Promoting
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Terima kasih kerana sudi keep update dengan beberapa teknik seo yang telah dan akan saya bongkarkan kepada anda.
Topik hari ini adalah Teknik SEO Promoting. 
Kepada mereka yang telah baca entry sebelum ini mesti terfikir aik promoting dengan media social sharing tak sama ke? Jawapannya tidak. Sebab itu untuk media social ini adalah promoting. 
Anda mempunyai article yang menarik tetapi sayang anda tidak mempromosikannya dan membuatkan orang ramai tidak ketahui article anda itu. 
Promoting ini adalah salah satu bersifatkan manis dan sedap mata memandang, anda berkongsi article anda yang mantap itu untuk dipromosikan. 
Jadi bagaimana saya ingin promosikan article?

Tempahan Biskut Raya 2015

Biskut Semperit
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini saya akan menceritakan mengenai kuih semperit. Tempahan Biskut Raya 2015 kini dibuka.
Resepi biskut semperit merupakan resepi turun temurun dari mak saya sehinggalah kepada saya. Saya sendiri telah ceburi belajar membuat ini sejak umur saya 9 tahun lagi. Sehinggalah pada umur saya 16 tahun mak saya menyuruh saya membuat sendiri. 
Jadi sejak dari itu lah saya membuat sendiri biskut semperit ini. Jika kira pengalaman teknik pembuatan semua hampir 12 tahun telah saya ketahui dan belajar. Jika anda ingin tahu pengalaman saya membuat kuih ini secara sendirian hampir 5 tahun telah saya ceburi. 
Jadi ini merupakan kali ketiga saya menjual secara online dan promote di blog ini. Jika anda merupakan salah seorang yang mencari kepuasan dan kenikmatan biskut semperit yang rasa tradisional boleh la cuba biskut semperit yang saya lakukan ini.
Kebanyakkan feedback dari mereka yang telah membeli biskut semperit ini mengatakan :-

Apabila Salah Menggunakan Sitelink Di Webmaster Google

Inilah Kesalahannya.. Ngeh2.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Ini merupakan kesalahan yang agak serius juga la bagi saya.. haha.. Tapi nasibla bukan keyword yang penting kan.
Okay jadi apa cerita yang sebernarnya terjadi nie kan..

Ini bermula kisah apabila lama tak bukak google webmaster yang kini dipanggil Search Console. Jadi orang zaman sekarang trend cakap noob. Itu la terjadi dekat saya, menjadi noob seketika mencari dimana la nak submit url post di webmaster google tu kan.



Belajar Adwords - Keyword Planner

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Hari ini saya akan mengajar anda mengenai bagaimana nak mencari keyword secara percuma dengan menggunakan keyword planner adwords.
Disini saya bukan hendak mengajar anda untuk beriklan tetapi ingin mengajar anda cara mendapatkan unique visitor dan cara meningkatkan SEO blog or web anda. 
Seperti anda lihat gambar diatas merupakan keyword Belajar Adwords blog saya yang telah memasuki top page google.com.my iaitu di page yang pertama. Saya hanya menggunakan SEO sahaja tidak menggunakan iklan untuk berada di top page search engine google.com.my
Jadi hari ini saya ingin mengajar anda bagaimana untuk menggunakan keyword planner adwords ini.  Ia tersangatlah mudah dan senang untuk anda lakukan.
Ikuti langkah di bawah ini.


Jadual Waktu Solat Sabah 2015

Assaalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya ingin mengupdate mengenai jadual waktu solat di negeri sabah pada bulan Jun tahun 2015.

Memandangkan bulan Jun ini merupakan bulan Ramadhan jadi boleh la kita sama-samaa merancang untuk sahur dan berbuka puasa pukul berapa ya.

Harap info ini dapat menjadi panduan kepada anda.

ZON 7 - PAPAR, RANAU, KOTA BELUD, TUARAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU
DAN KAWASAN YANG SEWAKTU DENGANNYA


Cerita Am Lari Bila Kawan Tidak Rapat Ajak Keluar

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Pernahkah anda menghadapi situasi dimana rakan yang tidak agak rapat dan kenal tiba-tiba mengajak anda lepak atau keluar ? 
Jika anda pernah hadapi jom kongsi bagaimana anda mengatasi masalah itu ? 
Ataupun anda mengamalkan situasi seperti di dalam gambar di bawah ini ?
Mesti pernah ni kan.. :D :D 
Jom follow cerita Situasi Lari Bila Kawan Tidak Rapat Ajak Lepak. 



Teknik SEO Mobile Friendly 2015

Teknik SEO Mobile Friendly
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Berkenaan topik hari ini iaitu Teknik SEO Mobile Friendly. Ini merupakan salah satu benda wajib kepada anda harus tahu dan lakukan.
Tahukah anda google telah menekan beratkan mengenai mobile friendly ini? 
Iya google telah mengambil kira mengenai mobile friendly ini. Bermula 21 April 2015 google telah menrankingkan website anda berdasarkan mobile friendly. Ini bermakna google telah update algorithm baharu mereka terhadap google search engine.
Jadi jangan anda persoalkan kenapa website anda tidak di ranking ke dalam search engine ye. 
Adakah update terbaru ini memberi kesan rank search engine terhadap pengguna desktop dan tablet?

Iklan Percuma

Iklan Percuma
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Ini merupakan keyword kedua iaitu Iklan Percuma. Seperti biasa saya akan lihat sejauh mana post saya ini akan berada di search engine google.com.my
Seperti anda lihat di gambar di atas keyword iklan percuma mempunyai average search setiap bulan sebanyak 2,400.

Wow banyak juga rakyat Malaysia ini tengah mencari tempat iklan percuma saya yakin.

Bid untuk perkataan ini juga tinggi iaitu sebanyak RM0.49. Agak tinggi juga.
Saya yakin mereka yang mencari keyword ini merupakan ahli usahawan yang ingin memasarkan produk mereka secara online. Ini mungkin disebabkan mereka baru menubuhkan syarikat dimana kewangan masih belum kukuh lagi. 
Jadi dengan ini saya bebesar hati ingin mengambil iklan anda sekiranya post saya ini berada top search engine google di page 1 2 3. Saya akan mempamerkan iklan anda secara percuma selama 14 hari di blog saya ini.



Biskut Semperit

Biskut Semperit
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini saya akan menceritakan mengenai kuih semperit.
Resepi biskut semperit merupakan resepi turun temurun dari mak saya sehinggalah kepada saya. Saya sendiri telah ceburi belajar membuat ini sejak umur saya 9 tahun lagi. Sehinggalah pada umur saya 16 tahun mak saya menyuruh saya membuat sendiri. 
Jadi sejak dari itu lah saya membuat sendiri biskut semperit ini. Jika kira pengalaman teknik pembuatan semua hampir 12 tahun telah saya ketahui dan belajar. Jika anda ingin tahu pengalaman saya membuat kuih ini secara sendirian hampir 5 tahun telah saya ceburi. 
Jadi ini merupakan kali ketiga saya menjual secara online dan promote di blog ini. Jika anda merupakan salah seorang yang mencari kepuasan dan kenikmatan biskut semperit yang rasa tradisional boleh la cuba biskut semperit yang saya lakukan ini.
Kebanyakkan feedback dari mereka yang telah membeli biskut semperit ini mengatakan  "... sudah lama saya mencari rasa kuih semperi…

Belajar Adwords

Belajar Adwords
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ini saya ingin bercerita mengenai belajar adwords. 
Ini adalah merupakan trial kepada saya untuk penggunaan keyword Belajar Adwords. Saya ingin melihat sejauh mana keyword saya ini boleh mendapat kedudukan di search engine di google malaysia. Memandangkan keyword ini competitor dia medium saya ingin mencuba juga. Jika anda dapati post ini berada di top search engine mari join komuniti google+ saya. Saya akan kupas bagaimana saya buat.
Apakah tujuan anda ingin belajar adwords? 
Sudah semestinya anda ingin belajar keyword yang sesuai, berada di top search engine itu la tujuan anda bukan.
Anda mempunyai produk yang ingin dipasarkan dan ingin bagi tahu kepada orang ramai bahawa anda mempunyai produk yang ingin diberikan kepada mereka. Jadi dengan menggunakan adwords anda beranggapan bahawa mereka akan lebih mengetahui produk anda itu. 
Ia betul.
Sebab anda bayar keyword itu dengan sekian harga.
Tahukah anda benda itu boleh dibuat …

Teknik SEO Readability Score

Teknik SEO Readability Score
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini saya akan menceritakan secara ringkas dan padat mengenai apakah kepentingan readability score dalam seacrch engine optimization. 
Apakah itu Readability Score? Readability Score adalah satu permarkahan penuh 100% yang dikira berdasarkan content di post anda. Ia adalah satu proses dimana ia memudahkan pembaca untuk membaca artikel anda. 
Apakah kriteria yang perlu ada untuk mendapatkan readability score yang tinggi? Jarak tulisan mestilah mudah untuk di baca. Seperti gambar diatas itu mengenai "How Tight Is Tight ?"
Jadi yang mana satu senang untuk dibaca mestila yang jenis normal kan.Spacing diantara ayat juga memaikan peranan penting. Contoh jika antara ayat itu terlalu dekat ia akan menyusahkan para pembaca anda untuk membaca artikel anda. Betul kan.Warna tulisan dan juga warna background mestilah contrast. Ini memastikan pembaca anda mudah untuk membaca. Contoh background putih tulisan mestila hitam…

Tutorial Cara Paste Screenshot Online

Tutorial Paste Screenshot Online Free.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.  Hari ini saya nak share satu tutorial mengenai bagaimana anda boleh paste gambar yang anda screenshot dari desktop or laptop secara online.
Perkara ini maybe berguna kepada mereka yang menggunakan perkhidmatan servis komputer internet secara percuma seperti di library universiti or dimana - mana sahaja.
Selalunya komputer yang ada di library universiti macam saya nie basic je yang ada memory un tidak besar jadi maybe cara ini boleh membantu mereka yang ingin screenshot screen ke untuk rujukan nantikan. 
Jadi mari ikuti step - step dibawah ini :
Sila ke website http://snag.gy/
Ia seperti gambar diatas.. 
Lepas itu anda tekan print scrn di keyboard komputer > bukak website ctrl + v
selepas siap dia upload gambar itu ia akan keluar seperti gambar dibawah ini.


jadi jika anda ingin save gambar itu ke hard disk anda or pendrive
guna mause right click > save as > save
seperti gambar di bawah

Lepas itu siap. Muda…

Teknik SEO

Teknik SEO 2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini saya akan memberi sedikit teknik asas SEO berkenaan social signal atau dikenali sebagai sharing at social media.
Seperti anda sedia maklum kita terdapat beberapa media social seperti Google+, Facebook, Twitter dan lain-lain. Kesemua plaform ini mempunyai page rank yang tinggi dan juga SEO yang agak kuat, dan juga di platform ini terdapat ramai organic people yer bukan robot. Probably mereka untuk click article post anda adalah tinggi jika tajuk artikle anda menarik.
Jadi bagaimana sistem platform in berfungsi ? 
Apabila anda atau pembaca mengshare article anda di social media tersebut ia memberitahu kepada search - search engine seperti google bahawa terdapat satu article yang bernilai patut dikongsikan dan diviralkan kepada rakan-rakan mereka. 
Jadi social signal ini memberikan effect kepada post anda dan anda akan mendapat referring url dari social media. Ini membantu untuk menaikkan ranking post anda untuk berada di sea…

Umobile UMI30

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Hari ini saya ingin membuat sedikit Review mengenai Umobile Unlimited Mobile Internet (UMI) yang bernilai RM30, dikenali UMI30.
Saya telah menggunakan umobile lama dah actually since 2012 jika tidak silap. Zaman2 baru muncul whatsapp, bbm, wechat kan. Waktu itu saya hanya menggunakan nokia 6120 classic time zaman matrikulasi itu. Legend dah telefon itu.

Okay apa yang anda dapat apabila anda subcribe UMI30 ini ?

1.5Gb Qouta.FREE 30 minit call to all network.FREE streaming youtube .FREE call to same network everyday Seperti anda lihat gambar di atas qouta yang saya telah guna pada bulan ini sebanyak 2.66 Gb telah melebihi 1.5 Gb. Apa yang bestnya ia masih boleh digunakan. Masih boleh saya update blog sekarang ini , masih boleh membuka google plus, whatsapp , wechat , viber call and line call semua masih boleh lagi tidak mengecewakan. Masih juga boleh saya berblogwalking. 
Kepada yang suka main game Clash Of Clan (COC) memang sesuai. Sy masih boleh b…

Kriteria blog mesra pembaca

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit apakah kriteria blog yang menarik minat pembaca..1- Tiada iklan pop up or fly ads or iklan terlalu banyak di blog2- Blog tidak lambat untuk diload.. Ini disebabkan terlampau banyak widget dan template yang agak besar size tuk di load..3- Ruang komen senang di cari.. Dan komen anda direply..Maybe ada reader akan datang semula or tidak.Contoh situasi :- ada reader komen bertanyakan soalan tpi komen itu visible diblog anda dan anda tidak menjawab persoalan itu.. Nampak agak kurang manis disitu..Situasi lain.. Ada sesetengah blog komen hanya diapprove baru visiblekan pastu pekena lak orang yg komen tu tanya soalan pastu anda tidak jawab soalan dia.. Itu pun nampak lagi kurang manis..Nampak macam tak pentingkan kan reply komen ini tapi besar effect di blog anda nanti.. Jadi mari kita mula reply komen reader diblog anda ok..4- Artikel menarik.. Ini dah terlalu biasa kita dengar kan jadi semua orang dah tahu..5- Spam…

Berlaku lagi gegaran di Sabah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Saat aku tengah main coc atas katil tiba-tiba rasa katil goyang.. Ingat katil ni nak patah.. Aku pun goyang katil tengok kukuh lagi lepas tu pegang dinding ha sah gempa bumi.. Saat tu kedengaran orang suruh turun orang keluar turun tangga dan pengawal meniupkan wisel amaran juga...
Saat lama tidak rasa gegar.. Tiba-tiba terasa semula pagi ni jam 2.30+am gitu..  Agak kuat tapi tidak sekuat mula2 hari tu..

Invitation Dari Nuffnang Baru Perasan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Lama betul saya tak bukak akaun nuffnang ni..
Emel yang register dengan nuffnang pun lama tak bukak..
Jadi tadi bukak je emel tengok beribu emel punya notification..

Tiba-tiba ternampak invitation dari nuffnang banyak pulak tu.. Aku rasa korang pun mesti ada juga dapatkan.. Cuba check emel masing-masing tapi make sure ada daftar dengan nuffnang ler..

Ini nuffnang mesti buat auto sent dekat emel-emel yang signup dengan mereka ini..

Jadi ada event terbaru di :-

VENUE: Rebung, Bangsar
DATE: 25th June 2015 (Thursday)
TIME: 6pm - 8.30pm, the event starts at 6PM SHARP
OFFICIAL HASHTAG: #NUFFNANGMY

25 june 2015 maaf le bulan puasa tak dapat ler aku nak join.. lagi pun baru sampai kl time tu..
Kalau anda perasan dah lama iklan nuffnang ni saya dah remove dari blog ini..


Jadi kepada yang dapat pergi sana tu tahniah yer dan selamat berjumpa blogger2 hebat2 disana. ngeh3



Mencari 5 Rakan Baru Setiap Hari - Teknik Network

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. 
Hari ini saya ingin berkongsikan satu teknik network yang basic mesti anda lakukan. Iaitu mencari kawan baru sekurang-kurangnya 5 orang satu hari.. 
Waaa ramai juga tu kan.. Mesti anda fikir ia mustahil untuk dilakukan.. Actually tak mustahil untuk anda lakukan pun.. Sebab anda boleh rakan dengan mudah melalui social media or berblogging..
Bagaimana caranya..  Anda keep in touch dengan mereka macam keep update post mereka dengan membuat comment berkenaan post mereka itu.
Invite mereka jika ada event yang bakal anda anjurkan or event besar lain.. 
Buat hangout ke kan..  Banyak lagi cara untuk membuat kawan ni... 
Bila besar network anda maka ramai la kawan anda dan visitor ke blog anda kan.
Seperti qoute ini:
"It’s more about giving then receiving. The minute you take this into consideration, the minute your life will change as a whole."

Jadi mari sama2 kita build network kita yer...  Jom join my community di google+

Water Rafting Di Kiulu White Water Rafting Sabah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Waa ini post pertama saya cerita mengenai travel saya.. haha.. Tak perrnah saya menceritakan travel saya di blog ini.. 
Jadi hari ini saya nak share beberapa photo mengenai travel saya ketika berrafting. 

Seronok sebenarnya berafting ini.. Apa yang anda dapat ketika rafting ini dapat menikmati suasana alam berasa tenang je tengok benda kehijauan dan dengar pulak air sungai yang mengalir. Bagus tuk mereka yang ingin mengubat duka lara di hati.. haha.. 
Mesti anda bertanyakan tidak bahaya ke? 
Actually memang agak berbahaya juga sebab sungai agak dalam. Tapi setiap yang sertai berkayak ini diberi life jacket dan juga topi keselamatan seperti didalam gambar. Sebelum perlepasan dilakukan ada sesi taklimat diberi. 
Nasihat saya kepada mereka yang nak pergi berkayak ini anda mesti tahu basic berenang dulu yer baru seronok :D . Bermandi manda didalam sungai yang nyaman air nyer.. 



I Fall in Love With Google+ Say Goodbye Facebook Twitter

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Sejak menggunakan Google+ ini jatuh cinta dibuatnya . . . 
Kenapa saya kata goodbye facebook dan twitter . . .
Firstly facebook sekarang agak annoy kerana iklan-iklan yang terlampau banyak instead cerita yang menarik agak kurang untuk nikmati... Asal scroll je akan nampak ads.. Itu okay la sikit.. Tapi paling annoy sekali yang post spam ke semua group tu.. Yang selalunya berunsur kurang bermoral.. 
Secondly twitter.. Memandangkan saya jarang juga online di twiitter sebab tiada apa yang menarik juga lagi pun word yang ingin di tulis adalah terbatas.. 
Jadi BYE-BYE Facebook dan Twitter..  
Apa yang menarik dengan GOOGLE+ ini adalah :-

Banyak cerita menarik yang dikongsi oleh blogger - blogger
Mempunyai communities yang update pelbagai ilmu dan info
Di communities GOOGLE+ setiap posting di buat category jadi senang nak pilih part yang mana kita ingin baca. Means disini lebih organize berbanding group dan page di facebook.
Tiada IKLAN / ADS itu yang…

Senarai Peserta Segmen Communities Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik


Google+ Komen Tidak Mesra Pengguna

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Mungkin bagi mereka yang telah membuat komen diblog ini dalam 2 hari lepas telah merasai masalah yang dihadapi.

Saya telah buat pemerhatian selama dua hari ini dengan menggunakan google plus comment diblog untuk lihat bagaimana cara ia berfungsi.

Tetapi feedback dan dari permerhatian saya sendiri, saya dapati google+ komen di blog ini perlu buat penambahbaikkan terlebih dahulu..

Apa yang saya dapati yang paling ketara adalah masalah untuk membuat komen.




Jadi seperti anda lihat di gambar 1 ia add a comment as ..... jadi bila anda click di situ dia akan jadi opening seperti dalam gambar 2.. Saya tidak tahu sama ada ia masalah line internet atau web browser tidak compatible. Tapi apa yang dapati dari feedback rakan blogger yang ingin membuat komen dapati tidak boleh.

Jadi yang boleh digunakan adalah dalam gambar 3 iaitu fungsi reply..

Selain dari ia agak lambat untuk load komen berbanding default comment di blog..

Jadi saya ingin bertanyakan ada ke …

Segmen Communities Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini merupakan hari (9 June 2015) Penubuhan Google Community buat Blogahbar . Nama Community ini adalah Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik.
Tujuan asal saya membuat community di Google+ adalah untuk menyusun semula entry / posting saya yang berkaitan SEO, Teknik Pengurusan Kewangan dan beberapa-beberapa ilmu yang lain bagi tujuan memudahkan rakan blogger yang baru menceburi dunia blogger untuk mendapatkan informasi dengan mudah.
Selain itu, community ini juga dibuat untuk rakan blogger lain untuk ping entry / post anda didalam community ini. Terdapat 10 category yang telah saya buat antaranya Discussion, SEO, Healthy, Advertisment dan lain-lain. 
Jadi jika anda mempunyai cerita / ilmu / teknik / pendapat yang anda ingin kongsi dan luahkan anda dialu-alukan untuk join communities ini.. 
Syarat Segmen ini
1- Buat Tajuk Entri : " Segmen Communities Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik "
2- Join Communities Blogger : Berkon…

4 Sebab Kenapa Tidak Digalakkan Mengguna Ads di Search Engine

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Topik hari ini yang akan saya kupas adalah berkenaan kenapa anda tidak perlu menggunakan iklan yang di tawarkan di search engine. Apa tujuan anda menggunakan khidmat iklan di search engine?  Mesti tujuan ia adalah untuk memastikan website anda berada di page pertama.. Tahukah anda jika anda tidak menggunakan ads di search engine website anda masih boleh berada di top 1 page. Mari lihat bukti2 website yang telah saya buat kajian dan berkesan.. 
Sebelum itu mari saya nyatakan 5 sebab kenapa anda tidak digalakkan menggunakan khidmat iklan di search engine.
 Hanya di specifik tools search engine

Jika anda menggunakan perkhidmatan iklan seperti yang disediakan oleh google sebagai contoh. Iklan anda hanya terdapat di search engine itu sahaja tetapi tidak terdapat di search engine lain.. Tetapi anda telah mengeluarkan duit yang agak besar untuk tujuan iklan.

Tahukah anda terdapat banyak search engine di internet. Antara yang popular adalah google, bing &a…

Tempahan Kuih Raya Sedap 2015

Asaalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Ini merupakan tempahan yang kali ketiga selepas raya tahun lepas Alhamdulillah feedback dari yang telah membeli mengatakan sedap dan kali ini saya ingin untuk test market sekali lagi untuk preparation hari raya dan juga bagi yang mereka nak makan sangat2 kuih ini..
Bagi mereka yang ingin menempah boleh dilakukan mulai hari ini dan C.O.D Bahan yang digunakan bagi proses pembuatan ini mempunyai kualiti standing dengan harga yang ditawarkan dan yang penting 100% saya yang buat. Ia menggunakan butter, tepung2 yang berkualiti serta telur yang ada khasiatnya (*telur beli untuk makan dirumah je guna ada omega gitu) disebabkan itu harga dia macam itu dan saya yakin anda pasti berpuas hati dengan rasa tersebut.
Untuk pre order yang terbaru ini saya ada membawa keluaran beberapa versi bentuk kuih ini antaranya bentuk panjang dan juga berbentuk bunga. Boleh lihat dibawah ini.. harga adalah sama..  Harga RM 25.00



50 BIJI

FREE COD AREA AMPANG, KUALA LUMPUR




100% Di…

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner