Ogos 2015 Ogos 2015 - The New Minded Ogos 2015 Ogos 2015 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2015

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

Sajak Terhiris Di Bumi Merdeka

Akhirnya semua terasa tersiksa akar kuat yang dulu mengikat kini telah menjadi longgar oleh rasa takut seakan menyangkut Matahari tak lagi silau dari teriknya bulan tak mampu memantulkan pendar menjadi cinta. semuanya pudar kerana khabar telah meliar tirani mencuri ketika rakyat terlelap Maka marhain berdiri di tengah dingin bersama orang-orang tertindas menunggu sebuah kepercayaan lahir dari kemerdekaan. Nukilan, KAMEELIA KAMEEL Kuala Lumpur

Berakhirnya Kem Hutan 14 hari di hutan Sugud, Sabah

Troop 1 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Alhamdulillah akhirnya selesai dah kem hutan selama 14 hari di hutan sugud, sabah.  Banyak pengalaman dan kenangan pahit dan manis ketika berada disana sepanjang 14 hari. Untuk beberapa post akan mendatang saya akan membuat beberapa review produk yang saya gunakan ketika didalam hutan dan beberapa barang yang perlu anda bawa jika masuk hutan. Jadi keep update yer. Post ini saya ingin berkongsikan pengalaman saya ketika berada disana..  Kami perlu berjalan selama 30-40minit menuruni bukit untuk sampai ke base kem. Agak tinggi ooo bukit itu. Dengan mengangkut berat begpack saya 15kg dan handcarry lebih kurang 8kg boleh tahan juga penatnya itu. hahaha.. Serius masa berjalan itu dah terfikir macam mahu balik dah.. hahaha.. Pada hari pertama kami masuk kami perlu mensetupkan tempat pelbagai tempat telah kami bina seperti tapak khemah untuk wanita, tandas, dapur, dewan kuliah dan ruang mandi wanita dan ruang solat. Dalam

Peluang untuk rakan blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Saya ingin membuka peluang kepada rakan blogger yang berminat untuk berniaga ataupun untuk kegunaan sendiri.. Insyallah sebelum 31/8 ni saya akan open untuk pendaftaran.. Lepas saya keluar dari kem hutan.. Maybe ejen dropship diperlukan nanti. Apa yang anda akan dapat.. Keuntungan 1 barang RM10 Keuntungan 5 barang RM50 Keuntungan 5 barang darab 30 hari? Rm50 x 30 = RM1500.. Hanya pegang handphone, tengok anak, tengok tv, tengok anak dirumah anda dapat side income rm1500. Tak perlu rajin hanya 5 barang sehari.. Rugi anda lepaskan peluang ini.. Hint produk untuk wanita dan musim perayaan.. Produk meluas. Berminat tinggal komen diruang komen "sy berminat" nanti sy akan inform bila dah ready.. Syarat? 1- ada whatsapp 2- ada handphone

Barang Keperluan Masuk Hutan Selama 12 Hari

Beg Pakaian Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Hari ini saya nak berkongsi sedikit mengenai beberapa barang keperluan yang saya prepare untuk masuk hutan 12 hari. Agak lama juga camping kali ini saya akan berada di dalam hutan... Ini merupakan pengalaman pertama saya camping hampir 2 minggu di dalam hutan.. hahaha.. Paling lama pun 5 hari itu pun dah rasa macam orang baru lahir bila keluar hutan.. hmmm.. Agak mencabar juga kem kali ini..  Beg pakaian amat penting ketika proses pencarian dilakukan sebelum anda beli. Macam saya memilih beg berukuran 60cm tinggi ( ~60L ) , 10L beg kalis air ( dry bag ) dan sleeping bag.  Mengapa saya pilih beg diatas.. Tujuan dry bag adalah bagi mengelakkan barang-barang seperti kertas, ubat, alat gadjet dan lain-lain yang diperlukan ketika ekspedisi dari basah terkena hujan ataupun redah sungai. Jadi dry bag ini agak penting juga la kan..  Sleeping beg saya pilih jenis yang nipis sebab ringan. Kalau suka yang tebal pun takde

Lunch hari ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Hari ini berjalan - jalan dengan mak sampai ke bangsar.. Haha jauh juga berjalan ari ni yer.. Pergi ke midvalley ingat nak cari barang nak masuk hutan nanti. Cari2 tak de berkenan dekat hati.. Lepas tu turun ke nu sentral dkt kl sentral.. Pergi la masuk ke kedai reebok.. Dah beberapa kali aku masuk kedai tu usha baju dekat situ.. Ternyata masih murah ada sale up to 50% ooo.. Jadi baju yang berkenan ari tu tengok ada lagi.  Apa lagi sambar la baju tu kan dgn beberapa brg lain.. Susah juga nak cari baju kain utk running lengan panjang ni.. Merata cari masuk sana sini takde. Hmmm.. Jadi lepas tu dah waktu utk lunch mencari kedai makan utk makan.. Tiba-tiba mak ajak masuk ke chicken rice shop.. Pup.. Dah bape kurun tah aq tak masuk chicken rice shop.. Dengan secara tiba-tiba ada dtg memori.. Aisemen.. Jadi aq pun mkn la sampai abis, biarkan memori tu duk diam2 aq nak makn dulu.. 6day left before masuk hutan selama 12hari...

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner