September 2015 September 2015 - The New Minded September 2015 September 2015 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2015

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

Do Not You Know (Hindi Mo Ba Alam)

Do you not know that I hurt Every time you leave and not goodbye I want you to know that I was tatampo When I forget the upward (same chords on 1st stanza ) Do you not know that I hurt When you see someone you're chatting I want you to know that I'll be here Can I even inter curious Chorus But the arrival of the night here in the ' next king Love you not I repent And when you awake in the morning meek The visible face That to me is completely up to paligaya . (same chords on 1st stanza ) Do you not know that I hurt Whenever you 're sadder and eyes are crying I wanted to let you know that would wipe The sincerity of my love for you . Original Versi Hindi mo ba alam na ako'y nasasaktan Sa tuwing ikaw ay aalis at hindi nag paalam Nais kong malaman mo na ako'y nag tatampo Pag nalimutan mo ang pasalubong ko (same chords on 1st stanza) Hindi mo ba alam na ako'y nasasaktan Pag nakikita kitang may ibang ka kwentuhan

Coffee Boleh Mengurangkan Parkinson Disease ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan kopi kepada diri kita. Maklumlah kopi merupakan salah satu minuman mesti ada didalam menu harian kita.  Coffee boleh mengurangkan risiko parkinson disease? Menurut david grotto didalam buku beliau 101 foods that could save your life, "In a study of over one million people, caffeine consumption was associated with reduced risk of Parkinson Disease in men but not in women.. Ooo jadi caffeine yang ada didalam kopi ni la rupanya dapat membantu mengurangkan risiko parkinson ini..  Didalam purata satu cawan kopi biasa mempunyai kafain sebanyak 60 dan 130mg. Seperti kita sedia maklum kafain ni sebenarnya bagus untuk membantu dari segi alertness kita tetapi jika terlalu banyak kita ambil boleh menyebabkan jitteriness dan irritability. Selain itu, kopi juga dapat mengawal dari memory loss. Di dalam buku beliau juga mengatakan kajian dilakukan terhadap seorang lelaki tua

Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Hari ini saya ingin berkongsi sedikit ilmu mengenai barli boleh mengurangkan risiko heart disease. Barli merupakan keluarga rumput yang di panggil Poaceae.  Kenapa anda perlu mengambil barli sebagai makanan tambahan anda? Barli memperolehi kebaikkan di dalam insoluble dan soluble fiber. Di dalam barli mempunyai kandungan beta-glucans yang tinggi berbanding other grain. Barli turut diperkayakan dengan iron, vitamin B, zinc, phosphorus dan copper.  Selain itu, chromium yang terdapat didalam barli sangat penting didalam mengekalkan proper blood glucose level.   According to David Grotto in he book 101 foods that could save your life, beta glucon fraction in barley, which is also found in oats and mushrooms, is associated with reducing the risk of heart disease . People with celiac disease should not take it in place of wheat because barli is not gluten free..  Jadi sekarang anda tahu barli dapat membantu menguran

Akhirnya Berwajah Baru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...  Akhirnya berwajah baru juga sliding beg aku ni ye.. Yang lama punya yang berwarna kuning itu brand le coq sportif. Lebih kurang hampir 2 tahun kalau tak silap dia berkhidmat dengan aku akhirnya berganti dah dengan beg yang baru.  Tapi sayangnya aku dengan beg itu hanya hati ni je tahu bertapa sayang dengan beg itu, kemana saje aku pergi sentiasa dia ada disisi, cukuplah dia dah berkhidmat hampir 2 tahun dengan aku masa untuk dia berehat pula.. Hujan panas jerebu telah di redahi olehnya.. Waa ayat sastera gitu.. hihi.. Actually lama sudah mencari beg ganti ni, aku sebenarnya tak suka jenis yang tinggi tu standard orang pakai tu, sebab susah aku nak berjalan asyik bergeser je dengan perut ni ha. hahaha.. Jadi itu merata aku cari yang ngam2 sama saiz macam yang kuning itu.. Punya la susah ooo mahu cari.. seriuss..  Aku mencari juga brand le coq sportif ni di klcc, pergi cari tutup dah dia.. hmmm.. jadi aku pun tak taw la mana la

Review Prolin All Over Clear Lotion Work As Insect Repellent

Prolin All Over Clear Lotion Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Hari ini saya akan menceritakan kelebihan produk Prolin All Over Clear Lotion yang telah saya gunakan ketika berada di dalam hutan. Seperti anda sedia maklum di dalam hutan memang banyak nyamuk. Sewaktu saya didalam hutan tempoh hari selama 14 hari, naymuk dan agas memang agak banyak di kawasan kem saya itu. Jadi sebelum saya memasuki hutan saya telah membeli produk Prolin All Over Clear Lotion ini. Produk ni sebenarnya dah lama saya gunakan sejak waktu tinggal diasrama masa sekolah menengah lagi.  Jadi selama 14 hari di dalam hutan saya memakai lotion ini..  Apa yang menariknya adalah cecair ini bau dia wangi amat menyegarkan hidung anda bila anda sapu di lengan. Wangi baunya.. Boleh dikatakan ia jadi macam minyak wangi untuk saya la didalam hutan pada masa itu.  Selain itu, ia juga mengandungi bahan pelembap yang membantu kulit anda tidak kering jadi tidak perlu anda memakai lotion kan. 

Review Tactical Boot Di Hutan

Tactical Boot  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Seperti yang saya janjikan saya akan membuat Reivew Tactical Boot Di Hutan. Gambar diatas merupakan gambar boot saya. Berkilat lagi kan nampak cantik kan.. Memangla kasut baru lagi tu.. Tactical boot ini telah saya gunapakai ketika berada di dalam hutan selama 14 hari. Penggunaannya lebih 12jam satu hari kasut berada dikaki, malam masa nak tidur baru buka.  Dari segi pengujian tahap pencapaiannya ketika harungi rintangan didalam hutan kira not bad la.  Redah selut tiada hal, naik bukit turun tempat curam pun tiada masalah masih mempunyai cengkaman yang bagus. Quick dry ataupun cepat kering, sebenarnya ia agak lambat maklumla didalam hutan kan lembap tapi ia lembap diluar didalam kering itu yang syiok.  Lagi satu pelapik boot itu kalau boleh anda bawa lebih, jika sedia ada basah boleh jemur dan guna lagi satu, main kompenan adalah pelapik kasut tu.. Sebab ia yang memberi keselesaan pada kaki anda supaya tidak r

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner