Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke - The New Minded Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke Langkau ke kandungan utama

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

Barli Boleh Mengurang Risiko Heart Disease ? Betul ke


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit ilmu mengenai barli boleh mengurangkan risiko heart disease.

Barli merupakan keluarga rumput yang di panggil Poaceae. 

Kenapa anda perlu mengambil barli sebagai makanan tambahan anda?

Barli memperolehi kebaikkan di dalam insoluble dan soluble fiber. Di dalam barli mempunyai kandungan beta-glucans yang tinggi berbanding other grain. Barli turut diperkayakan dengan iron, vitamin B, zinc, phosphorus dan copper. 

Selain itu, chromium yang terdapat didalam barli sangat penting didalam mengekalkan proper blood glucose level.  

According to David Grotto in he book 101 foods that could save your life, beta glucon fraction in barley, which is also found in oats and mushrooms, is associated with reducing the risk of heart disease.

People with celiac disease should not take it in place of wheat because barli is not gluten free.. 

Jadi sekarang anda tahu barli dapat membantu mengurangkan risiko heart disease mungkin lepas ini anda boleh amalkan didalam makanan harian.. 

Boleh buat sebagai minuman tapi jangan buh gula banyak sangat la.. Kalau tak letak gula lagi bagus.
Selamat mengamalkannya ye..

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It..

Ulasan

  1. Nice sharing..PC memang suka minum air barli suam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih.. saya suka minum barli ais.. nyaman je rasa bila minum..

      Padam
  2. barli boleh lawaskan kencing.. hihi
    Jom singgah blog : Nurfuzie.com

    Jom singgah entry ni: TOP ENTRY Minggu Ketiga September 2015

    BalasPadam
    Balasan
    1. oooo ye ker.. baru tahu.. bgus juga tu kan.. boleh amalkan..

      Padam
  3. barli banyak khasiat.. elok diamalkan selalu. boleh juga kurangkan panas dlm bdn tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup betul tu.. banyak khasiat barli nie..

      Padam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner