April 2016 April 2016 - The New Minded April 2016 April 2016 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2016

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

Malware Detected Di Blogspot

Bebas dari malware Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semenjak dua menjak kira-kira dah sebulan lebih ni asyik dapat notifcation je dari webmaster bing mengenai Malware Detected di blogspot. Jika saya membuat searching di search engine mengenai notification mengenai bing webmaster ni ada yang mengatakan ignore je. Tapi bukan senang nak ignorekan hari2 kita akan fikirkan pasal benda ini. Jadi bermula satu proses pencarian dimana datang punca malware ini. Dua minggu lepas blog saya yang lagi satu telah saya tukar kepada blog template dari google punya. Jenis simple. Tapi masih dapat notification pada sabtu baru-baru ini mengenai masih mempunyai malware. Yang peliknya hanya di webmaster bing sahaja yang detect tapi di search console (webmaster google) tidak pula detect apa-apa. Bila scan malware untuk website tu tiada pula apa-apa clean. Jadi pening juga memikirkannya dari mana datang malware ini??? Email Notification dari webmaster Bing  Sejak sebulan l

Apakah Itu Backlink dan Kegunaanya?

Flow Backlink Aassalamualaikum dan salam Sejahtera..  Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Apakah Itu Backlink dan Kegunaanya? Di dalam group Q&A SEO pada hari Isnin yang lalu, saya ada melontarkan mengenai apakah yang mereka faham mengenai backlink terhadap situasi yang telah saya berikan didalam group tersebut. Alhamdulillah, mengikut respons yang diberi mereka faham mengenai backlink ini. Tahniah diucapkan. Jadi sebelum saya mengulas lebih lanjut, mari kita ketahui terlebih dahulu apakah ia maksud backlink ini. Backlinks membawa maksud satu panggilan masuk ke webpage lain, dimana yang membawa maksud apabila webpage itu membuat link kepada page yang lain ia dipanggil sebagai backlink.  Didalam pembinaan dan kegunaan backlink ini terbahagi kepada beberapa jenis antaranya adalah :- Internal link No follow link & Do-follow link Anchor Text Internal link ini membawa maksud link yang membawa user itu dari satu page kepada page yang lain te

Laju Kan Nak Load Blog Ni Sekarang

Pingdom Speed Test  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Amacam Laju Kan Nak Load Blog Ni Sekarang...  p/s; perasan tak sejak dua menjak ini saya selalu upload jam 3-5 pagi. haha.. segar otak ooo mahu mengarang ayat waktu ini, cuba lihat panjang-panjang kan content yang saya tulis...  Saya sendiri pun suka hati dengan kelajuan yang dicapai oleh blog ini untuk load kesemua content yang ada dengan laju.. Ye la, maklumlah disini talian internet tak berapa nak kuat dan laju macam di KL sana tu.. haha.. Jadi semalam terdetik la hati ini sambil melayan jerebu yang teruk sepanjang hari yang paling teruk sejak dua bulan ni untuk memperlajukan load content dalam blog ini terubat la sikit hati ini ada benda boleh dibuat satu hari. Jadi dengan senang hatinya selepas memberi tugasan kepada ahli group Q&A SEO mengenai tajuk perlu ke  backlink banyak or hanya perlu backlink berkualiti je? Hehe.. Agak mencabar juga untuk mereka tu, maklumlah masing-masing ada kerjaya m

Apakah itu Tool SERP Trends ?

SERP 1  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai apakah itu tool SERP Trends ?. Sebelum saya mengulas lebih lanjut mengenai tools ini, saya ingin memberi maksud SERP ini.  SERP ini adalah Search Engine Results Page, yang bermaksud search engine akan mengeluarkan berdasarkan keyword yang anda masukkan di halaman search engine untuk mendapatkan data yang anda inginkan, jadi selepas ia mencari data yang anda inginkan itu, data itu akan terpapar dihalaman search engine di page 1,2,3,... result yang anda nampak itu yang dipanggilkan SERP.  Jadi apa kaitan dengan tools SERP Trends ini? Tools ini membantu anda untuk melihat diposisi keberapakah anda berada di halaman search engine, dimana jika anda sebelum ini berada di halaman 1 tetapi diposisi yang ke-10, jika ada perubahan tools ini akan memberitahu anda berapa posisi anda naik atau turun.  Okay nak lebih faham, boleh lihat gambar di bawah ini.. Tools SERP Trend

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner