Mei 2016 Mei 2016 - The New Minded Mei 2016 Mei 2016 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2016

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

Pencarian #9 Bloglist By Ahmadhasif

Pencarian #9 Bloglist By Ahmadhasif Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Hari ini saya ingin membuat satu segmen iaitu Pencarian #9 Bloglist By Ahmadhasif. Dimana saya ingin mencari 9 blogger untuk dimasukkan di ruang bloglist saya selama satu bulan. Syaratnya mudah sahaja :- Buat tajuk entry " Pencarian #9 Bloglist By Ahmadhasif ". Follow blog saya .. Tag 2 rakan blogger anda dan pastikan mereka tahu. Buat satu artikel minimum 100 patah perkataan kenapa anda berminat untuk join segmen ini. Hadiah yang menanti anda :-   9 blogger akan dipilih untuk dimasukkan didalam bloglist . Hadiah special :- 5 blogger terpilih akan mendapat FREE PREMIUM TEMPLATE . p/s Ini berdasarkan content yang menarik ketika saya membaca entry anda. Nak tengok template macam mana? Jom lihat sini FREE PREMIUM TEMPLATE Test Speed Jadi kesemuanya ada 14 hadiah la ni kan.. Banyak juga.. Pemenang untuk bloglist akan dipilih secara rawak yang menggunakan random.org

Pencarian #8 Bloglist By Wawaahady

Klik Banner Untuk Join Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Hari ini saya ingin join segmen yang dikelolakan oleh wawa yang diberi tajuk Pencarian #8 Bloglist By Wawaahady yang akan tamat pada 1 Jun 2016.. Pemenang seramai 8 orang akan dipilih secara rawak untuk dimasukkan didalm bloglist beliau selama sebulan.. Jadi mari sama-sama kita join dan memeriahkan segmen yang dikelolakan oleh beliau ini.. Akhir kata saya ingin tag tiga orang rakan blogger saya iaitu :- Blogger Yana   Blogger Fiza   Blogger Nadia  

How To Display Author Info Box in Blog Posting blogspot?

How To Display Author Info Box in Blog Posting blogspot? Assalamualaikum and Good Evening readers, Today I wil show you simple tutorial how to display author info box in blog posting blogspot? This method can be apply at your blogspot template which I have been try on simple template that was provide by blogger. This code I have been modified to make sure it can work properly on your blogspot template. Add on this code also free from malware. Before I started show how to display author info box in blog, let ask one question.. Why you need to appear this author info box? It must be a reasons right? For me, at this section I would put simple bio about me with have my picture and my email so that it would easy to reader to know me in general before it click to page about me to know in detail about me.. haha.. At this section also I have put 2 social link which is to link in google plus and facebook.. So you can put your link facebook and your google plus here. So, l

Review Adblock Plus Terbaik

Adblock Plus Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Hari ini saya ingin membuat satu review adblock plus terbaik. Hampir tiga hari saya gunaa extension ini yang boleh didapati di mozilla firefox. Nak tahu cara pasang boleh baca di Adblock Plus untuk Firefox . Niat asal saya install extension ini adalah untuk menghidekan iklan di youtube yang sekarang ni makin annoying dibuatnya.. Iya la sebelum video ada iklan, di sidebar ada iklan.. hurmm banyka pula iklan.. Iklan sekarang ini dimana-mana sahaja.. fuh. Tapi yang paling annoyingnye hari tu masa tengah play video tiba-tiba iklan video tu keluar sampai dua kali dalam satu video yang sama.. pastu video yang kita tgh tengok tu kena buffering semula.. hurmm.. Ingat buffering video tu tak guna qouta.. Jadi pada hari tu mula proses pencarian tool yang boleh diguna.. Ternyata adblock plus extension untuk firefox ini berkesan. Tiada terus iklan-iklan di youtube tu.. Sebelum install adblock plus Selepas

Review Template Blog Baru Laju dan Responsive

Pingdom Test Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Hari ini saya ingin buat sedikit review template blog baru laju dan responsive.  Ceritanya bermula begini, semalam saya kebosanan duduk dibilik dan tak keluar rumah satu hari. Jadi memandangkan tiada benda mahu buat saya pun tengok la blog lagi satu yang alexa ranking pun menjunam jatuhnya disebabkan sebelum ni blog itu diserangi oleh malware, load time lambat dan jarang update. Tapi nasib baik ranking SERP di google tidak terjejas.  Memandangkan rasa sakitnya la hati tengok lambat nak load blog itu, saya pun amik keputusan untuk mencari la satu template yang simple dan nampak moden gitu..  Jadi dari situ la bermulanya operasi malam tadi selepas makan dan tengok running man sekitar jam 11pm gitu..  Proses mencari-mencari akhirnya jumpa satu template yang berkenan ini. Kebiasannya template yang dapat secara percuma ini akan mengandungi malware atau kod yang anda sendiri pun tak leh baca bila tengok coding nye t

4 Faktor Trafik Blog Menurun

Blog Trafik Menurun Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  Alhamdulillah setelah hampir seminggu wifi connection disini problem kini masalah itu dah selesai.. Fuh lama juga tu nak tunggu dia baik.  Jadi hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai 4 Faktor Trafik Blog Menurun.  Beberapa hari lepas saya ditanyakan satu soalan mengenai trafik ke blog menurun?  Jadi persoalan saya pertama bila saya baca pertanyaan itu adalah berapa banyak ia turun? Adakah kedudukan blog anda disearch engine juga turun? Komen diblog anda juga menurun? Ini antara persoalan yang bermain di minda saya pada waktu itu sebab jika anda melihat pageview yang ada di blogger ini saya sendiri tidak berapa yakin dengan stastistik yang ditunjukkan. Saya lebih yakin terhadap kedudukan artikle saya di search engine dan bilangan komen diblog.  Kenapa saya bercakap sedemikian? Sebab untuk dapatkan satu view dari statistik yang ada di blogger ini, jika anda share di google+ nombor itu akan me

Bina Laman Web Berkualiti Serendah Dari

Malaysia Web Designer Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ini saya ingin membuat satu review secara ringkas mengenai servis yang diberikan oleh Studio Nexus sebagai satu syarikat yang menawarkan perkhidmatan membuat blog premium yang berkualiti dengan harga berpatutan.  Jadi tajuk saya pada hari ini adalah jom Bina Laman Web Berkualiti Serendah Dari RM495. Saya tergerak hati untuk membuat review ini disebabkan tempoh hari ramai di kalangan blogger tidak dapat untuk memasuki blog mereka disebabkan oleh website blogger down untuk beberapa jam.  Jadi kita sendiri tidak tahu berapa lama lagi servis percuma yang diberi oleh google ini akan bertahan sebelum ia ditutup. Oleh itu, sebelum kesemua reputation or pembaca setia blog anda hilang dari radar disebabkan blog anda tidak jumpa mari sama-sama kita bertukar platform kepada hosting sendiri blog kita. Jadi satu website yang telah dikendalikan oleh saya hampir satu tahun usianya yang menggunakan perkhidmatan d

Cara Menulis Di Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Hari ini saya ingin bercerita mengenai cara menulis di blog dengan betul dan secara beretika didalam penyebaran maklumat yang pastinya betul dan penggunaan gambar secara betul. Secara jujurnya saya agak kecewa dengan beberapa blog yang mencari trafik dengan tajuk post yang agak menarik perhatian tapi pengisiannya adalah dari sumber yang salah dan tidak betul. Kenapa anda mahu jadi blog viral??? Tapi content adalah tidak betul dan tidak beretika.. Jadi oleh kerana saya pun telah di tag oleh rakan saya di facebook mengenai perkara ini, saya terasa terpanggil untuk membuat satu artikle mengenai cara penulisan yang betul untuk penyebaran maklumat di blog. Jadi untuk artikle kali ini saya akan berkongsi beberapa langkah untuk menghasilkan satu artikle yang bagus dan blog yang mesra pengguna.  1.0  Penggunaan Gambar Mestilah Betul Gambar Menglirukan Jadi apa yang ada pada tajuk post didalam gambar diatas adalah tajuk arti

Tool to extract headings (h1,h2) in browser

Appearing heading tag Assalamualaikum and Good Evening, Today I would like to share about nice and free tool to extract headings (h1,h2,..) in browser. This tools can be work on the mozilla firefox browser and also google chrome browser, this tool is helping to show quick the heading (h1,h2,h3,...) in the browser at the end of word that have heading. For example you can see the picture above that at the end of word Cara Membuat Templates SEO Friendly has a word (h1).  I would like to giving a big thankful to Jim Stewart for sharing this code with us.  So, now I would like to starting the tutorial how to use this tool and coding. Stylish extension First is you need to installing stylish extension into your browser. You can get by searching stylish extension as shown in the picture above. Stylish for Google Chrome Stylish for Firefox After you done installing that extension what you need to do is to click the symbol S in the menu bar as shown this pi

Cara Membuat Templates SEO Friendly

Sumber : protofuse Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Hari ini saya menceritakan sedikit bagaimana cara membuat templates seo friendly untuk blogspot. Untuk membuatkan kedudukan blog anda berada dikedudukan yang bagus didalam SERP di google mahupun di bing, penggunaan H tag (h1, h2, h3,...) di dalam template anda amat penting untuk memastikan SEO blog anda dapat mengoptimize untuk berada di kedudukan yang lebih tinggi.  Jadi jika anda masih belum mengedit template yang anda gunapakai sekarang anda boleh ikuti tutorial yang akan saya jelaskan dibawah ini.  Sebelum saya memulakan proses tutorial ingin terlebih dahulu saya tunjukkan bagaimana kedudukan H tag yang sepatutnya berlaku di blog anda. flow good h tag template Jadi untuk tajuk post anda perlulah menggunakan h1 dan content anda adalah dari h2 dan widget anda adalah h3 / h4. Dimana semakin tinggi value h1 itu semakin ia menjadi tidak berapa penting, sebagai contoh ayat h1 ini lebih penting daripad

FREE 1 Month SEMrush Pakej GURU

Pakej SEMrush Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Bulan lepas saya telah mendapat FREE 1 month SEMrush Pakej GURU yang diberi oleh Jim Stewart didalam website dan chanel youtube beliau. Thank Jim. Oleh kerana saya sibuk sesangat sejak beberapa minggu ini dengan projek dan assingment yang ada perlu disubmit, hari ini baru ada kelapangan untuk menulis semula didalam blog ini. Hampir terlupa yang ada SEMrush ini.. hehe..  Pakej GURU Bila masa login tadi tengok bila subcribtion ini expired 22 May 2016.. Oooo. Lama lagi rupanya ada masa lagi untuk saya mengexplore didalam SEMrush ini. Untuk menggunakan SEMrush ini anda boleh membuka akaun secara percuma tetapi ia ada had limit untuk satu hari berapa banyak yang anda boleh generate report. Anda boleh daftar disini  Daftar SEMrush Untuk apa yang boleh dilihat disini? backlink keyword organic search reffering domain dan banyak lagi Jika anda nak test boleh cuba dibawah ini... Untuk mereka yang berada did

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner