Cara Membuat Templates SEO Friendly Cara Membuat Templates SEO Friendly - The New Minded Cara Membuat Templates SEO Friendly Cara Membuat Templates SEO Friendly Cara Membuat Templates SEO Friendly Langkau ke kandungan utama

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

Cara Membuat Templates SEO Friendly

Sumber : protofuse
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Hari ini saya menceritakan sedikit bagaimana cara membuat templates seo friendly untuk blogspot.

Untuk membuatkan kedudukan blog anda berada dikedudukan yang bagus didalam SERP di google mahupun di bing, penggunaan H tag (h1, h2, h3,...) di dalam template anda amat penting untuk memastikan SEO blog anda dapat mengoptimize untuk berada di kedudukan yang lebih tinggi. 

Jadi jika anda masih belum mengedit template yang anda gunapakai sekarang anda boleh ikuti tutorial yang akan saya jelaskan dibawah ini. 

Sebelum saya memulakan proses tutorial ingin terlebih dahulu saya tunjukkan bagaimana kedudukan H tag yang sepatutnya berlaku di blog anda.

flow good h tag template
Jadi untuk tajuk post anda perlulah menggunakan h1 dan content anda adalah dari h2 dan widget anda adalah h3 / h4. Dimana semakin tinggi value h1 itu semakin ia menjadi tidak berapa penting, sebagai contoh ayat h1 ini lebih penting daripada ayat dari h3. 

Oleh yang demikian, untuk memastikan kedudukan h tag diblog anda berada dikedudukan yang sesuai anda boleh ikuti langkah mudah yang saya sediakan dibawah ini.

Langkah Pertama 

post title
Apa yang perlu anda lakukan adalah tekan ctrl+f  > post-title entry title > ganti h1

Untuk yang default punya h yang digunakan adalah h3 jadi anda perlu tukar kepada h1

Langkah Kedua

header inner
 Langkah ini adalah untuk tujuan pertukaran tajuk blog anda dari H1 menjadi H2 ini disebabkan tajuk artikel anda lebih penting dan ia akan menjadi H1.

Untuk menukar ini ctrl+f > class='title' > cari seperti dalam gambar > ganti h2

Langkah Ketiga

footer
 Bagi proses ini untuk memastikan footer anda berada di h4 ni kerana footer tidak berapa penting jadi h4 adalah pilihan yang sesuai. 

Untuk menukar ini ctrl+f > ='footer' atau class='title' seperti gambar diatas > ganti h4

Ini adalah proses penukaran yang berlaku secara asas yang penting terhadap H tag di template anda, jika anda ingin mengubah selebihnya anda boleh ctrl+f > h1 / h2 / h3 / h4 untuk mencari apakah kegunaan koding H tag tersebut didalam template itu. 

Secara asasnya untuk melakukan template yang baik adalah seperti yang di tunjukkan diatas dan mempunyai cara asas seperti gambar di bawah ini.
Oleh itu, saya harap artikle ini dapat memberi manfaat kepada anda didalam membantu blog anda berada di SERP yang terbaik di google dan bing.

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It..

Ulasan

  1. terima kasih memberi ilmu seo. saya cedok sikit.

    BalasPadam
  2. aiyooo pening tgk coding coding ni hummm

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak susah mana pun.. hanya perlu tukar nombor je...

      Padam
  3. tengah mencuba..harapnya jadi :)

    BalasPadam
  4. da cuba..alhamdulillah menjadi..baru lepas cek seo..da naik dari 48% ke 55% :)

    BalasPadam
  5. sy da ubah lagi apa yg perlu..alhamdulillah seo 70%...thank you so much for this tutorial !

    BalasPadam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner