Jun 2016 Jun 2016 - The New Minded Jun 2016 Jun 2016 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2016

Giveaway Selamat Tinggal Moratorium by Ct Cheery!

Klik banner untuk join ya.

Tebaru Apakah Itu Nofollow Link 2016 ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Hari ini saya ingin berkongsi secara ringkas mengenai Apakah Itu Nofollow Link ? 
Alhamdulillah hari ini sudah masuk penghujung bulan ramadhan. Jadi bagaimana persiapaan untuk akhir ramadhan ni? Dah sedia ke nak tinggalkan bulan ramadhan tahun ni? Semoga ramadhan kali ini akan lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.
Okay, berbalik semula kepada tajuk hari ini. Apa itu nofollow link ni? 
Didalam post entry kali ini anda akan mengetahui secara ringkas :-  Makna Nofollow LinkKenapa perlu menggunakan Nofollow LinkKelebihan Nofollow LinkDimanakah penggunaan nofollow link niCara Menggunakannya Untuk menjawab persoalan diatas ini, mari lihat infographic yang telah saya sediakan untuk anda bagi memudahkan untuk anda faham.

Untuk penggunaan Nofollow Link,

Terbaru Googleblog telah menggeluarkan kenyataan untuk menggunakan Nofollow link terhadap link yang dimasukkan didalam post entry untuk tujuan review dan giveaway bagi tujuan link back kepada:-

Website Sy…

Teknik Rendahkan Bounce Rate Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenia teknik rendahkan bounce rate blog.

Sebelum saya mengulas lebih lanjut mengenai teknik ini, terlebih dahulu mari kita ketahui apakah itu bounce rate ?

Mari lihat infographic yang telah saya sediakan ini.

Jadi faham ke apa maksud bounce rate? 
Ia membawa maksud, pelawat yang singgah blog tu hanya datang ke page yang dituju kemudian terus tinggalkan page itu tanpa melawat page yang lain.. 
Nak lagi faham boleh tengok gambar dibawah ini.
Okay jadi sekarang faham la ya.. Nak tahu lebih lanjut lagi mengenai beza bounce dengan exit ni tunggu next article saya kupas lagi sikit.

Faktor-faktor bounce rate ini telah saya kupas dipost yang lepas antaranya :-
Mobile FriendlyKelajuan Load BlogCara Membuat Template SEO FriendlyKepentingan HTTPSCara Mudah Bina Title Post Ha cukup la rasanya buat masa ini saya listkan 5 terlebih dahulu, nak tahu lebih lanjut kena la selongkar blog ini punya recent post yang ada.

Jadi s…

Uber Taxi Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai info Uber Taxi Malaysia. 
Tahukah anda Uber Taxi Malaysia hanya terdapat di 4 buah negeri sahaja iaitu; Kuala LumpurKota KinabaluJohorIpoh  Jadi jika anda sedang pergi bercuti di negeri ini, anda boleh menggunakan perkhidmatan uber ini untuk dijadikan sebagai pengangkutan anda ketika berada di negeri-negeri tersebut.
Tambang yang dikenakan pula adalah serendah dari RM0.95.
Untuk menaiki perkhidmata Uber ini, terdapat 3 jenis kenderaan iaitu UberX, UberXL dan Uber Black.

Setiap jenis kenderaan ini adalah berfungsi mengikut bilangan penumpang yang akan naik untuk penggunaan perkhidmatan uber ini.


Untuk mengetahui tambang yang akan dikenakan kepada anda, anda boleh masukkan lokasi anda sekarang dengan lokasi yang hendak dituju, nanti web uber akan calculate tambang akan dikenakan kepada anda. Check Tambang Uber Anda.

Berita baik untuk mereka yang akan ke KL International Airport.
Tambang anda dari KL ke K…

Post Pertama Dalam Dunia Blog Ahmad Hasif

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Hari ini saya ingin imbas kembali kenangan lalu iaitu pertama sekali terlibat dalam dunia blog ini iaitu pada akhir tahun 2011.. 
Ini merupakan Post Pertama Dalam Dunia Blog Ahmad Hasif.. 
Ceyh2.. Main throwback balik ye dia ni.. Bukan apa tiba-tiba teringat blog bersepah dulu tiba masa untuk tutup dan unlisted dari search engine result.. Tu yang mencari blog yang lama-lama ini.. 
Dulu first terlibat dengan blogger guna dua platform iaitu platform dari wordpress.com dan juga blogger.com
Tapi sekarang masih aktif adalah blog yang anda tengah baca ni la.. hehe..  Dengan ada beberapa blog yang dikendalikan bawah saya tapi tumpuan lebih saya berikan kepada blog sekarang ini.
Jadi imbas kembali kisah lampau dalam blog ini. 
Dulu memang minat nama ultra ini zaman budak2 lagi kan, ultrastation la ultra fm la macam-macam. Sebab dulu ada cita-cita nak bukak satu platform streaming radio online pernah la juga buat kejap try-try diantara kalangan kawan-ka…

Top 13 Keyword Ahmadhasif.my Di Search Engine Google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Top 13 Keyword Ahmadhasif.my Di Search Engine Google dan juga sedikit pengalaman ketika proses menjadikan ahmadhasif.my ni berjaya di ranking di top page hampir kesemua latest post terdapat di top page. Alhamdulillah.

Jadi nak tahu apa top keyword yang selalu pengguna untuk buat proses pencarian di google search engine? Ha diatas ini ada 13 keyword yang mereka selalu search untuk 30 hari yang lepas dan blog saya ini hampir kesemuanya berada di top page search engine. 
Memandangkan sekarang ini musim bulan ramadhan jadi sudah semestinya article yang mempunyai kait rapat dengan keagamaan menjadi pilihan. Terutamanya adalah waktu solat.. Supaya senang untuk kita ketahui waktu berbuka pukul berapa kan.. Senang nak rancang masa untuk proses penyediaan makanan nanti. 
Jadi sekarang ni juga sudah 15 Ramadhan kita berpuasa sudah semestinya trend untuk mencari resepi-resepi kuih raya pulak kan.. Jadi disini an…

Review Winz Crunchy Flakes

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Hari ini saya ingin membuat sedikit Review Mengenai Produk Winz Crunchy Flakes. 
Pengalaman saya mula memakan produk ini sejak tahun 2014 lagi sehingga la sekarang dan telah pun membuat tempahan bersama ejen untuk kawasan Ampang Crunchy Flakes Facebook. 
Sepanjang hampir masuk tiga kali raya dari tahun 2014 ini, produk ini mesti akan ada dekat rumah saya untuk dihidangkan didalam hidangan kuih raya. Rasanya yang cukup sedap sehinggakan anda makan sekali pasti akan terus makan lagi.. Begitulah keungkapan kesedapan yang boleh saya gambarkan buat anda yang belum pernah rasainya lagi. Ia bersesuain dengan tagline produk ini iaitu "Crunch Till The End".
Winz Crunchy Flakes ini boleh diletakkan sebagai dalam menu kuih raya iaitu sebagai satu snek raya yang wajib ada kerana rasanya yang cukup sedap untuk dihidangkan kepada tetamu yang hadir di rumah anda. 
Oleh itu mari kita lihat apa dia bahan ramuan yang terdapat didalam Crunchy Flakes ini.

The Power Of Napping

Assalamualaikum and Good Evening,
I Would like to share a topic for today about The Power of Napping.

What is naps ? Naps is sleeping during the day that between 1.00pm - 4.00pm that was taking about 10-30 minute of sleep.

For me the ideal for take a nap is before taking a lunch which time 12.30pm - 1.00pm it according to GMT +8. During this time it a good time for taking a rest for a while after done doing hardwork on using brain.

What is benefit of taking a naps?     Can boost our brain    Can improve in problem solving    Can improve our mood and feeling    It also can improve our ability to learn in the working place
So why not you should try make a nap as a your routine daily task, take a 20minutes a nice sleep during the day and you will boost up your brain and give more energetic to your body. That is the power of napping that you would get if you have nice nap during the day.

                                     Anda Mungkin Meminati untuk Ketahui Satu Tip Mengenai:

4 Faktor Tr…

Step To Fix Mixed Content Blogspot with Cloudflare HTTPS

Assalammualaikum and Good Morning,

Today I would make a simple step tutorial about how to fix mixed content blogspot with cloudflare https.

This tutorial for who used custom domain in blogspot platform and used Cloudflare service to get free HTTPS from cloudflare.

This step I have been test with using free account cloudflare and flexible ssl that have been provide by cloudflare services.

So yesterday I have make submit my problem to cloudflare suppport team which state in the problem is my domain is not getting green lock and getting orange lock like this picture.

So today cloudflare support team has been reply my message with giving this article that tell me myblog have mixed content so they give me this article to read How do I fix the SSL Mixed Content Error Message?

But after I done this step, which you need to load all javascript and image in https. and change it all url http to https (relative url). I still got this problem. 

And now I found major problem for this orange lock n…

Cara Dapatkan Extra 1GB FREE Storage Dari Dropbox

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsikan kepada anda satu cara sah dan legal untuk Dapatkan Extra 1GB FREE Storage Dari Dropbox. 

Untuk akaun secara percuma dropbox hanya menawarkan 2GB ruang simpanan untuk anda gunakan, tapi didalam post kali ini saya akan tunjuk ajar kepada anda bagaimana anda boleh mendapatkan sehingga 1GB extra data storage dari dropbox.

Step 1 

Anda perlu isikan butiran email anda di bawah ini, nanti satu email invitation oleh saya akan deliver ke email anda.

Perhatian ini hanya boleh digunapakai untuk signup pertama kali sahaja. Jadi jika anda sudah ada akaun dropbox anda boleh signup akaun baru guna email yang lain ye jika nak ikuti tutorial ini.



Sila Masukkan Butiran Anda Disini* indicates required Email Address * First Name Last Name


Step 2 

Setelah anda berjaya signup anda akan mendapat secara automatik 2GB data storage di dropbox,

Jadi jika anda install dropbox di komputer anda, anda akan menerima 500mb data percuma disebabkan in…

Tip SEO Cara Mudah Bina Title Tag

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Hari ini saya ingin berkongsi secara ringkas mengenai Tip SEO Cara Mudah Bina Title Tag untuk tajuk post entry.
Sebelum saya terus memulakan perkongsian ini mari kita ketahui dahulu pengertian untuk title tag ini.
Definisi Title tag  adalah tajuk untuk satu dokumen. Jadi secara kesimpulannya ia adalah tajuk untuk article post entry anda, tajuk page dan juga tajuk blog.
Untuk menghasilkan tajuk yang bagus untuk tajuk post entry anda, sila buat tajuk anda diantara 50-60  huruf. Huruf yer bukan perkataan. Maknanya setiap huruf / ruang yang digunakan ketika proses penulisan tajuk itu akan dikira sebagai satu.
Kenapa perlu tajuk dibawah 60 huruf?
Sebab peluang tajuk anda terpapar secara penuh di search engine result adalah 95%
Bagaimana pula kedudukan keyword untuk didalam title tag ini?
Ia sebenarnya ada format untuk membuat tajuk iaitu fokus keyword perlu diletak dihadapan. Baru disusuli dengan tajuk or bukan fokus keyword.
Contoh; 
Tajuk untuk pos…

Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com

Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Hari ini memang rezeki aku la dapat join segmen dari mialiana ni.. huhu.. Selalunya memang akan terlepas tapi hari alhamdulillah berjaya juga join. 
Jadi kepada anda yang belum join cepat2 join ye...
Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 15 Jun 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya : Follow blog Mialiana.com, Add To CircleGoogle+ Mia Liana dan LikeFanpage Mialiana.comBuat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.comCopy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INISenang dan mudah bukan?
12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2016.
tunggu apa l…

Misi Pencarian Hp Baru HTC Desire 628 atau Lumia 1320

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Hari ini saya ingin meminta pendapat mengenai misi pencarian hp baru htc desire 628 atau lumia 1320.
Handphone yang sedia ada dan masih tengah guna adalah Lumia 920 yang digunapakai sejak tahun 2013 lagi. Baru - baru ini handphone ini dah mula ada masalah terhadap mic dan file storage yang tiba -tiba ia hilang..
Tapi performance yang lain masih okay tiada hang, camera cantik dan user interface yang mudah untuk digunapakai.
Jadi sekarang ini masih dilema untuk mencari handphone baharu untuk digunapakai samada android atau window.. hurmm..
Oleh itu, setelah kaji dengan bajet dan performance handphone dua list berjaya dihasilkan iaitu HTC Desire 628 dan Lumia 1320.
Serba sedikit mengenai kedua-dua handphone ini adalah, HTC Desire 628 baru sahaja dilancarkan pada Jun 2016 manakala Lumia 1320 pada January 2014.
Tapi ada juga rakan suggest untuk cuba kepada Iphone 5S or Iphone 6. Hurmm.. Memandangkan Iphone ini tiada external memory mungkin sebab itu ia…

Ahmadhasif.my telah Masuk Alexa Ranking di Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Hari ini saya ingin bercerita dimana blog ahmadhasif.my telah masuk alexa ranking di Malaysia.. 
Waaa, akhirnya sasaran untuk memasuki rank alexa di Malaysia telah berjaya... Tak sangka sebegini cepat ia akan masuk ke rank Malaysia.. 
Blog ini kini berada di tangga 29 000 ++ di Rank Malaysia..  
Ini merupakan satu pencapaian terbaharu buat saya, dimana sebelum ini domain yang lama ahmadhasif dot info berada stabil di global rank tapi tidak sempat untuk masuk ke rank Malaysia.. 
Kini blog ini berjaya masuk di Rank Malaysia.. Syukur sangat.. Maybe kedudukan ini masih baharu lagi dan boleh naik dan turun dalam buat masa terdekat ini. Saya berharap ia akan terus naik dan naik sehingga ia mencapai satu tahap ia stable. 
Jadi lepas ini sasaran adalah untuk menaikkan page rank blog ini pula. 
Bagaimana untuk mendapatkan blog anda berada di Rank Malaysia?
Caranya adalah bermain dengan keyword yang biasanya orang search di search engine. Boleh guna tool da…

Jadual Waktu Solat Sabah Jun 2016

Assalamualaikum dan Salam sejahtera, 
Hari ini saya ingin berkongsi jadual waktu solat sabah jun 2016. 
Memandangkan bulan Jun ini insyallah sekali lagi saya akan berpuasa diperantauan sehingga seminggu nak raya baru balik semula ke KL.. 
Jadi saya sediakan jadual waktu solat untuk Zon 7 iaitu kawasan Kota Kinabalu supaya memudahkan saya untuk ketahui waktu berbuka puasa dan waktu imsak..


WAKTU SOLAT TAHUN 2016 BAGI ZON
ZON 7 - PAPAR, RANAU, KOTA BELUD, TUARAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU
DAN KAWASAN YANG SEWAKTU DENGANNYA
Tarikh Hari Imsak Subuh Syuruk Zohor Asar Maghrib Isyak 01 Jun Rabu 4:27 4:37 6:01 12:16 15:41 18:28 19:43 02 Jun Khamis 4:27 4:37 6:01 12:16 15:41 18:28 19:43 03 Jun Jumaat 4:27 4:3…

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner