Kelebihan Surah Ar Rahman Kelebihan Surah Ar Rahman - The New Minded Kelebihan Surah Ar Rahman Kelebihan Surah Ar Rahman Kelebihan Surah Ar Rahman Langkau ke kandungan utama

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

Kelebihan Surah Ar Rahman




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan surah al-rahman.

  1. Rasulullah s.a.w bersabda : "Sesiapa yang membaca surah al-rahman, Allah akan menyayangi kelemahannya dan meredai nikmat yang dikurniakan padanya" (Tafsir Nur al-Thaqalain 5/187). 
Didalam surah ini banyak kali berulang ayat : Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin?).

Apabila anda menghayati makna surah ini anda akan berasa lebih untuk bersyukur terhadap apa yang anda miliki sekarang.

Itu sahaja perkongsian ringkas saya pada hari ini.. Selamat menghayati makna surah ar rahman ni.

Apabila saya mengalami kesusahan saya akan membuka surah ini dan menghayati maknanya, and lepas itu insyallah dapat reda kesusahan yang saya hadapi tu.


If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It..

Ulasan

  1. Surah ArRahman memang banyak fadilatnya... Kekadang apabila membawa surah tersebut Boleh menggigil seluruh badan...

    BalasPadam
  2. nice sharing. Kadang2 dengar org baca je pun dah rasa sayu even tak taw maksudnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup betul tu.. sayu je rasakan.. cuba lepas ni sama-sama kita faham makna surah ini..

      Padam
  3. ayat quran penawar yg terbaik ...

    BalasPadam
  4. tingat dulu ms memula kenal quran. rs pelik kenapa ayat2 nya berulang2 ;-)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner