Ogos 2016 Ogos 2016 - The New Minded Ogos 2016 Ogos 2016 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2016

Giveaway Selamat Tinggal Moratorium by Ct Cheery!

Klik banner untuk join ya.

#SehatiSejiwa Giveaway by Mynic

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini semperna hari kemerdekaan saya telah menerima satu emel daripada .mynic berkenaan  #SehatiSejiwa Giveaway by Mynic. 
Siapa yang menggunakan domain dot my pasti anda akan menerima emel ini.. Rajin-rajin la check emel anda tu.
Apa yang anda akan terima untuk #SehatiSejiwa Giveaway adalah 1 tahun percuma untuk F-Secure Antivirus atau 2gb myKite Cloud Storage. 
Apa yang perlu anda lakukan adalah hanya perlu klik claim yours now! Nanti anda akan dibawa ke satu laman web #SehatiSejiwa Giveaway ini untuk memasuki url address anda tu. 
Jom kita lihat lebih lanjut apakah syarat-syarat yang dinyatakan untuk giveaway kali ini.. 
Anda boleh claim hadiah ini sehingga 31 Oktober 2016... 
Untuk pengkelasan hadiah yang mana satu anda akan terima sama ada antivirus or cloud storage di terma syarat no.5 ada menyatakan bahawa untuk Individu domain anda akan menerima antivirus secara percuma manakala untuk korporat akan menerima cloud storage. 
Nanti bila…

Dont Giveup Keep It Up

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Lama juga tak berupdate blog ni.. Maklumlah baru pulang ke KL memang cenggini banyak dugaannye nak update blog ni.. Short trip je pulang kali ni sampai merdeka pastu pulang semula ke tempat asal.. hehe..

Fuh.. Hari ni teruk betul jerebunya... hurmmm duk rumah je seharian.. Asal pulang ke KL je mesti tak sah, tak jerebu satu hari.. -.- 

Terjumpa satu qoute ni menarik.. jadi saya nak share la kepada anda...

Semoga bejumpa lagi yer...

Mood nak berblogwalking ni... Rajin2 ler komen nanti saya singgah yer..

Peringatan Buat Mereka Yang Menyediakan Servis Edit Template Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini saya ingin memberi sedikit Peringatan Buat Mereka Yang Menyediakan Servis Edit Template Blog. 
Okay kepada anda yang sedang menyediakan servis edit blog or edit template or berkenaan apa sekali pun dengan file template .xml ni sila pastikan dibawah ni dah check :- Bebas Dari MALWARE Page Speed Google test atleast kuning skor 80/100 ke atasPengguanaan heading tag dengan betul dalam templateSiap-siap letak sekali kod seo script dalam template tu Actually agak terkejut juga bila kawan sendiri mesej bertanyakan blog dan bila check blog dia, site check sucuri tak lepas.. 
Bukan murah-murah bayar dekat orang tu ooo.. fuh.. 
So kalau tak reti 4 perkara basic ni bagus jangan buat edit template ni ookay.. 
Post kali ini tujuan untuk memberi peringatan sahaja, Saya bukan nak tutup periuk nasi orang yang sedang buat edit template blog ni.. 
Tapi bila di katakan tu template blog responsive.. celah mana ko kata responsive no.1 dan no.2 tu pun tak le…

Apa Itu Exit Rate ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Actually dah lama nak buat artikle mengenai Apa itu Exit Rate ? ni.. Dari sehari ke sehari nak menaip last-last terus tertangguh berbulan-bulan.. 
Alhamdulillah hari ini diberi kekuatan untuk membuat artkle mengenai exit rate ni.. 
Ha first time dengar exit rate ? p/s Memandangkan belum ada ramai lagi kupas mari saya kupas dulu. hehe..
Selalu kita biasa dengar mengenai bounce rate kan, tiba-tiba hari ini saya cerita mengenai exit rate pula.. Apa benda pula exit rate ni? 
Post hari ini ringkas je sebab saya dah buat infographic exit rate ni untuk anda baca dengan lebih mudah dan cepat faham. 
Saya edit sikit..

Exit Rate ni kiranya page yang terakhir pelawat anda melawat / berada sebelum ia keluar dari blog atau laman web anda. So, ia akan dikira melalui peratus means semaking tinggi peratus exit rate semakin bagus la kiranya..

Okay dah faham ke mengenai exit rate ni apa ? 
Actually dari apa yang saya faham ia ada berkait rapat dengan marketing d…

Adakah Template Blog Anda SEO Responsive & Selamat ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya ingin berkongsi semula mengenai adakah template blog anda SEO Responsive ? 
Actually, saya pernah post artikle berkenaan template dan berkaitan dengannya ada di blog ini pada awal tahun ni dengan tahun lepas.. Boleh tengok semula beberapa artikle telah saya buat.
Bahagian Pertama  Soalan :  Betul ke template yang diberi percuma itu di beberapa laman web yang menyediakan pemberian template secara percuma dengan description mengatakan templatenya adalah SEO Responsive? 
Jawapan : 
Jawapannya adalah tidak semua description yang dinyatakan itu adalah benar.Kebannyakkannya laman web yang menyediakan free template download ini tidak fully SEO Responsive. Ia hanya untuk membuatkan anda download template itu dan mendapatkan backlink dari blog anda dengan meletakkan laman web mereka di footer. 
Berdasarkan pengalaman saya dalam mengedit beberapa template untuk blog ini kebanykkan template yang dinyatakan ia adalah SEO responsive ini adalah tid…

Bermula Kajian Pertama Aku

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Hari ini saya ingin bercerita mengenai bermula kajian pertama sebagai seorang pelajar.
Actually dah 3 minggu saya pulang semula ke sini untuk melakukan FYP saya ini.. Semester baru akan dibuka pada bulan September ini tapi saya pulang awal sebulan untuk membuat projek FYP ini supaya nanti senang buka semester je dah boleh ambil data.
So, sebab itu jarang sedikit nak update blog ini.. Insyallah ada masa saya akan update beberapa tutorial dan info di blog ini..
 Untuk pertama sekali sebelum menyediakan sampel saya perlu untuk membelah dahulu billet kayu ni untuk menjadi papan. So tugasan ini saya selesaikan pada minggu pertama..
Pertama sekali sampel ni dah bawa keluar dari peti ais dan dibiarkan di air dry selama 3 hari sebelum memulakan proses pemotongan dijalankan.
Selepas dah 4 hari kondisi bilet tu pun dah nampak okay, jadi bermulalah proses pembelahan kayu dijalankan.. Maka terhasillah papan diatas ini.  Cantikkan ira kayu papan ni..
Selepas…

Tutorial Customize Blog Archive

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apa khabar anda semua? Sihat? Semoga berada didalam kesihatan yang baik yer..

Okay hari ini saya ingin berkongsi sedikit tutorial untuk customize blog archive di blogspot anda.

Ia cukup mudah sekali untuk anda buat hanya perlu copy code dan paste dalam file html anda.

Code ini saya telah edit semula untuk memastikan ia betul-betul berfungsi di blog, terutama blog saya ini..

Bagaimana nak guna customize blog archive ni?

Pertama

Copy all code dibawah ni..
/*****************************************
/* Archive Year Header */
******************************************/

#ArchiveList ul > li > a.post-count-link {
    font-size: 18px;
colour : black;
    width: 100%;
    margin: 0;
    padding: 0 15px;
    line-height: 38px;
    box-sizing: border-box;
    letter-spacing: 1px;
     background: #FBFED3;
}



/* Blog Archive */
#ArchiveList ul ul li  a.post-count-link{
    font-size: inherit;
    colour : black;
    width: auto;
    margin: 0 5p…

Wordless Thursday #1

Assalamualaikum dan Salam sejahtera, 
Selalu kita nampak wordless wednesday kan.. Tapi kali ni rasa nak buat wordless thursday pula untuk blog aku ni.. So ini adalah wordless thursday yang pertama.. Hopefully akan berkekalan la setiap khamis akan update dengan gambar je.. 
Kalau anda nak join pun boleh juga... hehe.. kasi trending #wordlessthursday 
Btw ni gambar masa dah beberapa jam berlepas dari KLIA.. 
Cuba perhatikan gambar ni apa yang anda nampak ? 
Gambar ni diambil pada waktu nak maghrib matahari nak terbenam serius lawa permandangan masa tu.. Lama juga tak naik flight waktu nak maghrib ni..



Kelebihan Navbar di blogspot ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan Navbar di blogspot.. 
Tahu ke Navbar ni ape?

Jom lihat infographic yang telah saya sediakan ini..

Navbar ni adalah default untuk pengguna blogspot.. setiap blog akan ada.. Yang ada tulis next blog tu.. 
Jadi ape kena mengena dengan navbar ni? 
Actually pada awalnya saya memang tak suka ada navbar ni diblog mcm semak je dan nampak macam tidak pro. 
Tetapi, tiba-tiba tadi masa saya tengah berblogwalking ternampak navbar ni, lepastu saya terfikir dah bertahun tak guna navbar ni.. Sebab dari navbar ni kita boleh baca blog lain, kira kita baca blog stranger la.. haha.. So far masa tengah tekan next blog next blog belum jumpa lagi blog yang ada dalam list follower saya ni. 
So benda ni bermain diminda saya sebentar, mesti ada sebab kenapa ia adalah satu script yang ada didalam blogspot. 
Jadi saya mula berfikir saya tekan lagi next blog next blog next blog.... 
Apa yang saya jumpa adalah ia hanya…

Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Memandangkan hari ini saya tiada apa-apa idea nak update blog mari kita join giveaway yang di anjurkan oleh En Elihjapahar ini. 
Actually agak lama juga saya tidak join giveaway ni.. So tarikh tutup penyertaaan giveaway ni masih panjang lagi sehingga 22 Sepetember 2016. 
Menurut beliau blognya baru usia 2 bulan... Jadi beliau membuat satu giveaway ni untuk berkenalan dengan para blogger.. 
Tapi satu teknik yang beliau gunakan adalah sangat menarik iaitu dengan membuat satu giveaway tunai ini dapat membantu didalam menaikkan ranking blog beliau dari segi trafik dan dalam masa sama juga didalam SEO beliau.. Ni nampak macam bukan baru 2 bulan ni.. hehe.. 
So far masih  tidak ramai lagi yang join giveaway ni saya dapat merasakan dalam masa sebulan lebih ni maybe akan mencapai 100+ penyertaan giveaway yang dianjurkan beliau ini.. 
Mari kita lihat hadiah yang ditawarkan oleh beliau.. 
Pertama - Tunai RM60
Kedua - Tunai  RM40
Ketiga - Tunai RM30
Keempat hin…

Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Assalamualaikum
hye semua ^_^

*sticky post*

Jom join Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Syarat :
1. Follow blog atau google + [Syira][nurfuzie]

2. Follow instagram *jika ada [syira][zmar][nurfuzie]


3. Follow twitter *jika ada [Syira][nurfuzie]

4. Like sahaja fanpage [Syira][nurfuzie]


Cara mudah :
1. Follow SEMUA syarat. 2. Buat entry bertajuk "Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !" 3. Letak banner dekat entry. 4. Backlink kan ke sini. 5. Publish! 6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.

Special untuk anda?
Wang tunai RM30 x1
Wang tunai RM20 x1 Tapak Iklan free selama sebulan x1
Topup RM5 x1
[SyiraLokman]


(TOP REFERRAL) Wang tunai RM50 x1
[nurfuzie]


Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)
jom ramai2 memeriahkan Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman ! ^_^ InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow anda juga :) Bersama merapatkan ukhwah ^_^

Mula : 1 Ogos 2016 Tamat : 21 Ogos 2016


Berbaloi Ke Guna Kasut Skechers ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini saya ingin membuat sedikit review mengenai berbaloi ke guna kasut skechers ni?
Ya la kan ramai yang mengatakan guna kasut skechers ini selesa dan tidak sakit kaki katanya apabila menggunakan kasut ini. So kita nak komen lebih-lebih pun tak boleh la kan jadi apa kata try beli satu dulu kasut skechers ni dan guna baru dapat tahu feeling untuk guna kasut ni kan. 
Actually saya ini agak cerewet juga dalam pemilihan kasut yang nak dipakai ni, berbulan-bulan juga la saya survey kasut-kasut ni.. haha.. teruk betul perangai.. Sampai ada satu hari tu jejalan dengan mak dan nampak kedai kasut skechers dan terus masuk la tengok-tengok kasut dan ternampak satu kasut ini all weather .. wow menarik..

Sebelum saya memulakan ini bukan artikle review berbayar yer.. Saje nak kongsi pengalaman guna kasut skechers ni....
Macam biasalakan bila masuk promoter akan tanya tujuan untuk kegunaan kasut ini, sebab dia ada dua jenis satu untuk jalan di panggil Go…

Cari Bilik Sewa Murah di Hidup.my

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Tahukah anda, terdapat satu laman web yang memudahkan anda untuk mencari bilik sewa di seluruh Malaysia ?
Jom kita cari bilik sewa murah di hidup.my
Sebelum saya memulakan hasil review laman web di hidup.my ini apa yang saya perhatikan anda boleh mendapat bilik sewa yang murah serendah dari RM200 itu berdasarkan di kawasan ampang. Ya harga bilik ini bergantung juga kondisi, kemudahan, suasana bilik, dan lain-lain faktor.. Tapi siapa sangka anda boleh dapat bilik sewa serendah dari RM200 kan.. 
Mengapa hidup.my ? Jom kita lihat apa kata En.Syahmi di kiriman emel beliau kepada saya.. 
Ya seperti yang beliau maklumkan, pada saya ia memudahkan anda untuk mencari bilik sewa berdasarkan negeri dan bajet yang anda peruntukkan. Yang penting ia turut memudahkan pelajar mencari bilik sewa untuk mereka tinggal bagi tujuan ulang alik ke kampus pengajian.
Untuk tujuan proses pemahaman tentang penggunaan laman web tersebut ia tidak la rumit sangat, ia cukup ri…

Betul Ke Sedap Kopi Tarik Wonda Ni ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Sejak beberapa bulan yang lepas saya selalu juga baca posting mengenai kopi tarik ini.. Bila baca posting tersebut macam sedap je rasa kopi tarik ini. 
So minggu ini masa tengah beli barang dekat Giant tiba-tiba ternampak air tin kopi tarik ini, saya pun amik la satu untuk rasakan betul ke sedap sangat kopi tarik keluaran wonda ini. 
Harga untuk satu tin hampir RM3. Almost same price with product nescafee. Agak mahal juga la, so bila harga dah tinggi It's should be a premium kopi with premium taste. 
Dan lepas beli je dari Giant tu pulang rumah terus simpan didalam peti ais.. Lepas dua hari baru perasan ada kopi tarik dalam peti ais.. haha.. Apa lagi amik tin tu basuh dulu baru minum.. 
Nak tahu apa reaksi saya? 
Bila bukak penutup tin tu bunyi 'shiiiss' dengan ada wap air dekat sekililing tin tu sejuknya tu, cer tengok dalam gambar tu.. Pastu duduk dan hayati rasa air tersebut sambil tengok laptop ni.. 
Rasa dia sedap.. Ia kena denga…

Cara Membuka Akaun Adwords Tanpa Perlu Memasukkan Billing Info

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya ingin membuat satu tutorial bagaimana untuk membuka akaun Adwords Tanpa Perlu Memasukkan Billing Info.
Ha panjang betul nama tajuk post kali ini.. Tak dapat idea nak pendek macam mana dah.. 
Berdasarkan post saya sebelum ini ada beberapa yang memberi komen bertanyakan kenapa tidak boleh memasuki adwords? Ia percuma ke? stuck di billing info..  Adwords Keyword Planner Tutorial Mudah
Okay jadi post kali ini saya akan menjawab persoalan anda itu...  
Untuk mereka yang belum pernah membuka akaun google adwords kali ini lebih tricky sedikit berbanding dulu.. Maybe ia salah satu strategi marketing mereka untuk memastikan anda membuat iklan instead of guna tools mereka secara percuma.. 
Langkah 1 : Nasihat saya adalah anda perlu membuat akaun google baharu yang hanya digunakan untuk adword ini sahaja.. Mari ikuti langkah yang saya buat.. 
Sila pastikan history anda telah diclearkan terlebih dahulu untuk membuang kesemua autosave data anda…

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner