November 2016 November 2016 - The New Minded November 2016 November 2016 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2016

Giveaway Selamat Tinggal Moratorium by Ct Cheery!

Klik banner untuk join ya.

Tutorial Pasang Search Box Blog Responsive HTTPS

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Post entry hari ini saya ingin membuat satu tutorial mengenai cara memasang search box yang responsive terhadap https.
Tutorial ini ada kait rapat dengan post entry lepas iaitu  Google Chrome Papar Unsecure Connection Terhadap HTTP Kenapa dengan responsive https ?

Kerana, selepas penukaran daripada http kepada https dilakukan anda perlu membetulkan beberapa mixed content antaranya adalah berpunya daripada gambar dan juga link http yang digunapakai didalam https ni . Banyak la juga faktor yang terjadinya mixed content ni tapi yang selalu terjadi adalah disebabkan oleh gambar yang menggunakan url http..
Apa terjadi jika terdapat mixed content ni ?
Ia akan terjadi lock anda itu tidak green lock dan ia tidak fully secured. Macam dibawah ni.
Sama ada ia mempunyai amaran kuning.. merah.. mahupun hijau disertakan triangle ! gitu.. Ia bermakna anda mempunyai masalah mixed content.. Senang citer kalau la ia tak betul2 green lock means ia ada la tu mixed cont…

Google Chrome Papar Unsecure Connection Terhadap HTTP

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Hari ini saya ingin kongsikan sedikit mengenai google chrome akan papar unsecure connection terhadap http bermula januari 2017.

Sebenarnya dah lama dah saya kerap maklumkan mengenai https ni di blog ni, antaranya yang saya jumpa

Teknik SEO Blog Website Berkesan 2015Adakah HTTPS Penting dalam SEO Ranking ? Jadi tidak mustahil kenapa google chrome akan mula memaparkan unsecure connection terhadap http ini disebabkan sudah lama https ini di lancarkan.. skrg ni pun dah nak masuk 2017..

Ia akan mula memaparkan pada chrome versi 56.. Dimana ia akan melibatkan laman web yang mempunyai keyin password / credit card number yang tidak menggunakan https akan dipaparkan sebagai not secure.

Seperti yang dimaklumkan ia adalah proses peringkat demi peringkat dan tidak mustahil suatu hari nanti laman web pun perlu https dan akan papar not secure bila tiada https..

Jika tidak salah saya, sekarang ni kesemuanya ingin aimkan kepada penggunaan https terhadap didalam …

Teknik SEO Friendly Untuk Blogger

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini saya ingin berkongsi satu teknik untuk SEO Friendly bagi blog anda berada di search engine ketika proses pencarian berlaku.

Haha.. Bukan hari ini lagi tapi setahun kemudian..

Fuh.. Punya la lama ia berada didalam draf.. Dah setahun rupanya.. Baru tadi terperasan eh ada artikle yang tak dipublish la rupanya.. Padahal dah siap dah menulisnye tu.. Okay jadi mari kita sama-sama baca ye kisah lama ni.. Ramai dah orang tahu..

Time ni masih lagi guna windows vista.. cuba la tengok design template dulu tu.. haha.. lain kan..

Okay back to the story..
Bagi default theme blogspot kebanyakkannya masih tidak seo friendly.
Permasalahan yang berlaku adalah apabila search engine dilakukan terhadap perkataan ini sebagai contoh tempahan kuih raya semperit sedap 2015 ia keluar dipaparan search result adalah  nama blog anda terlebih dahulu baru muncul nama tajuk entry anda. seperti gambar 1 .
Apakah tujuan untuk mulakan tajuk entri anda terlebih dahulu baru be…

Kenapa anda perlu memakan Oats (Avena sativa) ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Sudah lama saya tidak berkongsi mengenai khasiat yang terdapat didalam makanan kan?
Jadi hari ini saya ingin bercerita sedikit mengenai kenapa anda perlu memakan Oats (Avena sativa)?
Sebelum saya bercerita lebih lanjut mari terlebih dahulu kita ketahui dimanakan oat ini ditanam?
Terdapat top 10 negara yang menanam oat ini diantaranya adalah Rusia, Canda, US, Poland, Finland, Australia, Germany, Belarus, China dan Ukraine. 

Apa sebenarnya yang terkandung didalam oat ini?
Di dalam oat, ia mengandungi sejumlah kuantiti yang baik diantaranya adalah vitamin E, beberapa vitamin B, kalsium, magnesium dan potassium
Kebaikkan oats terhadap kesihatan ? 
Kesihatan jantung. Dengan memakan 3 gram soluble fiber daripada oats dapat mengurangkan lower blood cholestrol dan juga low density lipoproteins, Selain itu, didalam oat juga mengandungi beta-glucans yang dapat mengurangkan bad cholestrol
Tekan darah tinggi. Kepada mereka yang mengalami tekan darah tinggi, o…

Jenama Kerepek Ubi Pedas Yang Sedap ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Pernah ke anda tercari-cari jenama atau keluaran kerepek ubi pedas yang mana satu sedap? 
Maklumlah kan ada banyak juga di pasaran yang menjual kerepek ubi pedas ni.. 
Jadi hari ini saya ingin berkongsi sedikit antara kerepek ubi pedas yang boleh dikatakan sedap dan rangup boleh didapati di pasaraya.
Jika dilihat pada packaging produk ini ia diusahakan oleh Ain Food Delight Resource yang bertempat di teluk panglima garang. 
Masa beli tempohari tidak lihat pula dimana tempat pembuatan dia, bila amik gambar baru ternampak eh di teluk panglima garang la.. Memang masa dulu di Matrik Selangor Banting bila kawan pulang ke rumahnya dan balik semula ke asrama fuh memang dia akan bawa balik kerepek pisang ubi macam2 la.. Jadi saya menanggap bahawa kawasan disana memang perusahaan pembuatan kerepek.. 
Apa yang menariknye kerepek ubi pedas ini adalah ia tidak la pedas sangat dan tidak terlalu manis, bila makan tu mula-mula tak rasa pedas tapi bila dah 5 ke…

Minyak Wangi Brut Original EDT [Review]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Hari ini saya ingin membuat review sedikit mengenai minyak wangi brut original eau de toilette (EDT). 
Secara jujurnya lama minyak wangi brut ini merupakan minyak wangi kegemaran saya yang ketiga kalau didalam list tu selepas minyak wangi polo black & Bergamot EDC by Crabtree & Evelyn. 
Agak lama juga sebenarnya tidak menggunakan minyak wangi brut ni kalau dulu masa sekolah guna minyak wangi brut ni la bau dia boleh menenagkan fikiran.. fuh sedapje baunnya tidak kuat sangat dan tidak lembut sangat.. Ia berada di tengah-tengah.. 
Actually, banyak juga minyak wangi yang telah saya cuba seperti keluaran body shop, produk minyak wangi dashing edt, uber-men dan gatsby.. Apa tah lagi tak ingat.. haha.. Tapi yang sesuai dengan saya dan saya suka adalah dari produk polo black, bergamot EDC dan juga brut original ni.. 
Walaupun minyak wangi brut ini tidak semahal daripada produk polo dan produk crabtree, tapi wangiannya agak long lasting juga la …

Adakah Blogging Masih Wajar didalam Media Social ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit pendapat saya kepada anda, adakah blogging ini masih wajar di dalam dunia media sosial ? 
Mohon maaf ye kepada rakan-rakan blogger lain hampir dua minggu tidak aktif.. Agak sibuk 2 minggu ini dengan pelbagai tugasan dan juga halangan yang datang.. Alhamdulillah kesemuanya dah selesai.. Minggu ini hari ni baru la ada rehat dan masa lapang sedikit.. Insyallah akan mula berblogwalking dan baca artikle - artikle yang menarik telah anda tuliskan itu.. 
Okay.. Berbalik semula terhadap tajuk entry kali ini.. Masih wajar ke dunia blog di mata media sosial ni? 
Pada pendapat saya ia masih wajar kerana didalam blogging ini anda tiada had batas terhadap limit untuk menulis artikle anda untuk diwar-warkan kepada para pembaca anda.
 Blogging tiada had limit dalam penulisan artikle anda, dimana jika anda ada idea yang ingin dikongsikan ia boleh ditulis dengan panjang tidak seperti di twitter ada had limit hanya 140 words …

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner