Januari 2018 Januari 2018 - The New Minded Januari 2018 Januari 2018 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2018

DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood

  DIY Bilik Tambahan Menggunakan Plywood Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Lama tidak bersiaran di blog ini. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit projek diy yang telah siap dilaksanakan pada musim pkp tempoh hari. Memandangkan rumah yang diduduki ini hanya mempunyai 3 bilik tidur sahaja dengan kapasiti isi rumah 6 orang maka bilik yang disediakan ni tidak cukup, lantaran itu terus tercetus idea untuk membina DIY bilik untuk anak-anak menggunakan kayu.  Projek ini ringkas sahaja iaitu membuat satu partition sahaja di ruang tamu kedua. Anggaran masa boleh siap 4-5 hari termasuk finishing dan kemas-kemas semua. Projek kali ini saya buat seorang diri, boleh gunakan tangga sebagai penahan hehe.. Isteri cuma tolong sapu2 sahaja lagipun masa buat projek ni kebanyakkan masa saya seorang diri sahaja.  Sebelum kita mulakan sebarang projek mesti perlu idea dan lakaran, lakaran boleh dilaksanakan di atas kertas terlebih dahulu sebelum kita draf ke dalam sketchup. Tapi kalau takde sketchup luk

Pengikut

Hadiah Dari Giveaway Irda Garmin " Sendiri Mau Ingat "

Sendiri Mau Ingat Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,  Alhamdulillah sekali lagi blog ini terima hadiah daripada penyertaan giveaway ini. Tapi hadiah kali ini adalah daripa Giveaway Irda Garmin yang pertama kali di anjurkan oleh beliau. Hadiah yang saya terima adalah senaskah buku yang bertajuk Sendiri Mau Ingat. Tak sangka pula blog ini tersenarai mereka yang terima hadiah ini. Terima kasih ya Irda untuk buku ini.    Saya baharu saja buka sampul ini, bila je buka terus ternampak buku Sendiri Mau Ingat, Ingat Sebelum kena Jimat Sebelum Habis. Waa nama buku je dah bagi saya impress apatah lagi isi kandungan didalam buku ini sungguh memotivasikan diri ini.  Actually saya memang suka membaca buku self-motivate ini selalunya baca buku dalam version English tapi ini buku pertama saya yang dalam versi Bahasa Melayu. Terima kasih ye Irda menambahkan lagi koleksi buku saya.  Apabila saya buka sahaja kulit buku ini dan lihat muka surat pertama terus ternampak ini

Teknik Menyimpan Duit Gaji Bersih RM2035

Cashflow Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Agak lama juga saya tidak berkongsi teknik dan juga tips bagaimana untuk menyimpan duit anda. Memang agak sukar untuk kita menyimpan duit ini, tapi untuk kesenangan kita diwaktu kecemasan kita perlu berkorban sedikit duit gaji itu untuk disimpan didalam simpanan anda. Kenapa saya tidak menggunakan ayat untuk kesenangan kita diwaktu tua kemudian hari? Sebaliknya saya menggunakan ayat untuk kesenangan kita diwaktu kecemasan , ini disebabkan anda sudah mempunyai simpanan KWSP jika anda berkerja dengan sektor swasta dimana setiap bulan potongan akan dibuat dari gaji terus masuk ke akaun KWSP anda, dimana pada saya duit yang berada didalam KWSP itu adalah untuk digunapakai sewaktu anda telah pencen sahaja.  Untuk menyimpan duit ini ia perlu daripada attitude anda sendiri, jika anda sendiri tidak mahu menyimpan duit dan tidak ada keinginan untuk menyimpan duit ia tetap tidak akan terjadi sebab attitude anda telah menetapkan anda

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner