Guna Anydesk remote Desktop Ofis Guna Anydesk remote Desktop Ofis - The New Minded Guna Anydesk remote Desktop Ofis Guna Anydesk remote Desktop Ofis Guna Anydesk remote Desktop Ofis Langkau ke kandungan utama

Giveaway Selamat Tinggal Moratorium by Ct Cheery!

Klik banner untuk join ya.

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Guna Anydesk remote Desktop Ofis


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda kena bincang sendiri dengan HOD masing-masing sama ada untuk minta assist dari pihak It membuat installation tu or any related sugggestion dari HOD masing-masing.

Macam saya operasi syarikat berjalan seperti biasa so memang boleh la keluar masuk ofis itu..

Bila dah install dekat kedua-dua PC ikuti langkah dekat bawah ni,

Open anydesk dekat PC Ofis anda itu,

Papan seperti dekat bawah ini akan muncul. Catatkan Ip Address Anydesk anda itu.



Lepas dah catat ip address anydesk dari PC ofis contoh 1234567054



Langkah Kedua

Tekan pula set password for unattended access tu untuk setup password supaya lepas ni anda boleh auto login sahaja dari rumah tanpa perlu ada orang untuk accept kan dekat ofis.


Dekat unattended access tu TICK ENABLE UNATTENDED ACCESS  lepas tu ikut apa dia kata bila dah siap tekan save.


Langkah Ketiga

Pergi ke PC anda di rumah tu, kalau laptop lagi senang bawa je terus dekat ofis tu kalau desktop kena ada orang dekat rumah seorang dan dekat ofis seorang untuk keyin ip address dan accept dekat pc ofis untuk membenarkan laptop / pc anda di akses.


Dekat PC / Laptop anda open anydesk dan keyin kan ip address yang anda salin tadi tu rujuk langkah pertama dan masukkan dekat ruang yang disediakan rujuk gambar diatas.

Tekan Connect -> Masukkan Password anda buat tadi tu -> tekan alway remember itu -> satu notification dekat PC ofis akan keluar untuk Diaccept -> Tekan Accept dekat PC Ofis tu.

Tadaaa siap anda boleh akses PC ofis anda dari laptop anda.

Pre-Caution,

  1. Jangan Close Anydesk Dekat PC Ofis
  2. Jangan Shutdown PC Ofis
  3. Set kan pc ofis never sleep dekat start button search power option -> klick power option -> change management setting ->  never to sleep
Okay sekarang anda perlukan internet connection untuk akses pc anda di ofis.

So enjoy buat kerja dari rumah ya...

Kesimpulannya, anydesk ni sebernanya adalah software remote desktop.. Kenapa guna anydesk sebab ia Opensource iaitu ia free license so ia legal software ya, Selain itu dia senang sangat nak guna dan setup tak leceh pun. Connection pun stabil je. So far saya guna smooth aja la sebab kerja banyak guna grafik so far ok ja.. Semua software yang diinstall dekat PC ofis anda tu boleh buka ya jangan risau.

Kalau masih juga tak faham cara nak setup Sila baca Manual Book ni





If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It..

Ulasan

Catat Komen

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner